Kallak: 500 samlades mot gruvbolagets rovdrift

2013-08-28 10:44:42


En gruva i Kallak skulle påverka hela området negativt. De stora utsläppen av koldioxid innebär miljöförstöringing. Ing-en hänsyn tas heller till samerna i området, vars rennäring skulle drabbas.

I lördags samlades cirka 500 personer mitt ute i skogen vid Kallak utanför Jokkmokk i Norrbotten för att demonstrera mot gruvprospekteringen på platsen.

Under hela sommaren har aktivister blockerat vägen för bolagets maskiner och förhin­drat sprängningar.
Flera talare tog upp om att den här striden skulle komma att bli en repris på konflikten kring utbyggnaden av Altaälven i norska Finnmark.
En talare påpekade dock att till skillnad från Alta så ska den här striden vinnas.

En gruva på platsen berör i första hand samebyn som har vinterbetet i området. Det var de som kallade till demonstrationen, men en gruvbrytning innebär risker för många fler.
Ett giftutsläpp från en gruvdamm påverkar Luleälven som ger ger dricksvatten till närmare hundratusen invånare i Luleå och Boden.
När bolaget efter tumult i förra veckan kunde genomföra sprängningar ligger i skrivande stund tre stora högar med sten kvar för att föras ut från området för analys, vilket aktivisterna har för avsikt att förhindra.
Innan bolaget ens kommer i närheten av en brytning så är striden hård. Och talarna utlovade fortsatt motstånd.
Av bolagets så kallade fri-villiga och Jokkmokkspolisen syntes under dagen inte ett spår.

Roland Aspviken

Se även intervjuer här

Fakta:
Bolaget Jokkmokk Iron Mines, som ägs av riskkapitalbolaget Beowulf Mining Plc, är ett rent prospekteringsföretag. Deras syfte med provborrningarna i Kallak är att påvisa en så bra fyndighet som möjligt som de sedan kan sälja vidare med vinst. Gruvfyndigheten ligger mitt på en renbetesled och nära en vattendamm.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!