Kamp mot korruption och imperialism i Nigeria

2016-12-14 15:51:02


CWI i Nigeria uppmanar till generalstrejk mot regeringen,

Nigeria är mitt i landets kanske värsta ekonomiska kris någonsin. Hur drabbas folk och vilka blir de politiska följderna? Offensiv har träffat socialisterna Abbey T Trotsky och Peluola Adewale.

De är båda med i ledningen för Democratic Socialist Movement, Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation i Nigeria. DSM har de senaste åren arbetat hårt för att bilda ett nytt parti, Socialist Party of Nigeria, för att utmana de korrupta styrande partierna och stödja kampen underifrån.

I valet ifjol valdes Muhammadu Buhari till president på löftet att angripa korruptionen och därmed förbättra ekonomin. Idag drar fler och fler slutsatsen att Buharis regering i grunden inte skiljer sig från tidigare regeringar.

Buharis insatser mot korruptionen – han har gripit många i den tidigare regeringen – har inte lett till förbättringar för de arbetande massorna. De har istället drabbats hårdast av Buharis höjning av el- och bensinpriser, samt den stora devalvering som höjt priset på allt som importeras.

– Priserna stiger hela tiden. 80 procent av all mat importeras från andra länder. Inflationen har fördubblats till drygt 18 procent det senaste året, så det som kostade 100 naira för ett år sedan kostar 120 naira nu, berättar Peluola Adewale.

– Regeringen har också kapat subventionerna på bensin och fotogen. Det är något alla behöver, eftersom elnätet är så dåligt måste vi ha elverk som drivs av bensin. Priset per liter har ökat från 85 till 135 naira.

Minimilönen i Nigeria är 18 000 naira i månaden. Med dagens växelkurs motsvarar det 560 kronor. Facken har krävt att den ska höjas till 52 000 naira (1 600 kronor). Men i 27 av landets 36 delstater har de anställda inte fått ut lön på flera månader.

– Fackföreningarna har inte tagit strid, trots att det finns en stor potential för kamp. Generalstrejken som utlystes mot höjda bränslepriser i maj var väldigt dåligt förberedd och misslyckades därför, vilket stärkt synen att arbetarrörelsen inte kan försvara de arbetande, säger Abbey T Trotsky.

Han deltog själv i organiseringen av den sju veckor långa strejken i delstaten Oyo.

– Strejken gav flera framgångar. Två månadslöner betalades ut av delstaten och privatiseringen av 30 skolor stoppades. 95 arbetare vid ett federalt institut vann återanställning, något de kämpat för i tre år. Ytterligare sex fackliga ledare vann tillbaka jobbet på en annan arbetsplats, berättar Abbey T Trotsky.

De båda socialisterna förklarar Buharis misslyckande med att han lovade ett reformprogram utan att vara beredd att utmana kapitalet och imperialismen. De metoder som påstods ge en lösning – avregleringar och devalvering – har istället fördjupat krisen. Under andra kvartalet i år gick landet in i den första recessionen (krympande ekonomi) på 29 år.

Nigeria står i ett nykolonialt förhållande till världsekonomin. Oljan står för 70 procent av landets inkomster och mer än 90 procent av inkomsterna från utlandet. Den nuvarande krisen är landets “andel” av kapitalismens globala kris. Regeringen förhandlar nu om ett utlandslån på motsvarande 300 miljarder kronor. Ett lån som, om det blir av, kommer att innebära ökat beroende av imperialismen, inklusive villkor om nedskärningar och privatiseringar.

– Den växande ilskan underifrån kan leda till kamp, men det ökar också risken för religiösa och etniska konflikter, samt upptrappning av landets olösta nationella frågor, som självständighetskraven i Biafra i sydost och de väpnade gruppernas aktiviteter i Nigerdeltat.

Den härskande eliten har de senaste åren gjort allt för att förhindra registreringen av Socialist Party of Nigeria sedan ansökan lämnades in i juni 2014.

– Vi har uppfyllt alla grundlagens villkor: betalat en miljon naira (cirka 20 000 kronor), registrerat medlemmar i 24 delstater och öppnat ett kontor i huvudstaden Abuja. Registrering ska ske inom en månad. Vi har därför gått till domstol, där fallet gång på gång skjutits upp.

DSM och SPN står i frontlinjen i en rad strider från arbetande och unga. Nyligen uppnåddes en framgång i kampen mot höjda elpriser. En advokat inspirerades av protesterna, överklagade höjningen till högsta domstolen och vann. DSM-medlemmar hjälpte till för att advokaten skulle få stöd av de båda största fackliga federationerna. 

DSM driver också Education Rights Campaign (kampanjen för rätt till utbildning) som bland annat gett stöd när universitetslärarna varit ute i strejk. Deras fackförbund ASUU har erkänt ERC som en företrädare för studenterna.

– Vi har fått ökat stöd bland studenter genom olika lokala kampanjer. Vi har också organiserat aktiviteter den 16 juni, på årsdagen av Sowetoupproret i Sydafrika 1976, säger Abbey T Trotsky.

Nigeria är Afrikas folkrikaste land med 175 miljoner invånare. Med fördjupad kris och fallande illusioner om Buhari förbereder sig socialisterna i DSM och SPN på fler dagliga strider och kampanjer, samt ett ökat intresse för ett demokratiskt och socialistiskt alternativ till kapitalismens misär och lidande. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!