Kamp mot krig, rasism, terrorism och självmordsbombare

2010-12-13 21:17:12
Sveriges första självmordsbombare var i lördags snubblande nära att anställa en massaker mitt i Stockholms julhandel, då en del av hans medhavda sprängladdningar uppenbarligen briserade i förtid, bara några meter från folkmassan längs Drottninggatan. Inte heller den bil han antände tio minuter innan skadade någon annan.

Han blev därmed själv, trots den arsenal av rörbomber och splitter han bar på, det enda dödsoffret. Vilket mål han tänkt sig är i alla fall ännu oklart.

Polis och åklagare säger sig ”till 98 procent” vara säkra på att den dödade självmordsbombaren är den 28-årige Tamouir Abdulwahab från Tranås och England vars namn och bild redan publicerats av media och vars föräldrars, hustrus och svärföräldrars lägenheter redan stormats av polisens insatsstyrka.

Trots Expressens lika förutsägbara som braskande spekulation om att ”Terroristexperter befarar: FLER SJÄLVMORDSATTACKER MOT SVERIGE I JULHANDELN”, har Säpo själva avstått från att höja den terrorberedskap som redan tidigare höjts från två till tre på en femgradig skala.

Ändå tyder hittills allt som är känt om det amatörmässiga utförandet på att självmordsbombaren har varit ensam om sina sprängningar, även om det inte kan uteslutas att han kan ha haft medhjälpare. I det meddelande om sina motiv som av allt att döma skrivits av honom själv och som andas av isolering hoppats han ändå på att kunna trigga fler högerextrema islamister till liknande dåd.

I det mejl på svenska och arabiska som både Säpo och TT fick strax innan sprängningen talas om hämndaktioner för Lars Vilks hån mot profeten Muhammed och Sveriges soldater i Afghanistan. I aktioner som ironiskt nog varslas ”i den barmhärtiga Gudens namn” förklaras att ”era barn, döttrar, bröder och systrar (ska) dö lika som våra bröder och systrar och barn”. Mejlet uppmanar alla muslimer ”att sluta fjäska och förnedra sig” själva och ”alla mujahedin i Europa och i Sverige…att slå till”.

Illdåd av detta är slag är självklart den allra värsta björntjänst som någon vettlös religiös extremist kan göra mot såväl alla muslimer och invandrare som mot den växande oppositionen mot Sveriges deltagande på USA:s och Natos sida i kriget i Afghanistan. Det hotar omvänt att bli ett perfekt stöd till såväl Sverigedemokrater och nazister som till ett storebrorssamhälle med en allt omänskligare flykting- och övervakningspolitik. Maud Olofsson har också varit snar med att berömma sig av att detta visar hur ”rätt” regeringen haft om FRA, samtidigt som Reinfeldt nu också får lättare att försöka svepa undan kritiken efter Wikileaks avslöjanden om dess hemliga underrättelsekontakter med USA.

Islamofobiska rasister vädrar nu morgonluft, samtidigt som chockade talespersoner från muslimska församlingar och föreningar tvingas bedyra sina självklara avståndstaganden och uttala sin befogade rädsla för ökad hets, förföljelse och misstänksamhet. Sannolikt helt oskyldiga och ovetande släktningar till 28-åringen är troligen bara de första efter förra månadens ogrundade tillslag i Göteborg som kan få sina hem stormade av tungt beväpnade insatsstyrkor.

Medan de upphetsade kommentarerna går varma på rasistiska hemsidor kallar Jimmy Åkessons pressekreterare Alexandra Brunell (SD) på sin blogg dem som manar till försiktighet för ”muslimkramare”.

Högerregeringens statsminister Fredrik Reinfeldt har prisats på ledarsidorna för sin återhållsamma ton på sin presskonferens, där han framhöll att Sverige ska vara ett öppet, tolerant, demokratiskt och mångkulturellt land präglat av respekt för alla människors lika värde.

Men detta är hycklande ord från en regering som i praktiken har visat vad den menar med sin ”respekt för människors lika värde” genom att slakta de sociala trygghetssystemen för arbetslösa och sjuka, trampa på de papperslösa och samtidigt skänka hundratals miljarder i sänkt skatt och offentlig egendom till de redan rika och välbärgade.

Som Jan Guillou påpekat i Aftonbladet den 13 december har regeringen också redan bäddat för en överträdelse av rättssäkerheten med nya luddiga lagar om ”stämpling” till terrorism där inte ”förberedelse för brott” räcker till, vilket nyligen med tre röster mot två i Göteborgs tingsrätt har gett två somalier fyraåriga fängelsestraff för ”skryt” om aktioner i sina avlyssnade telefoner som inte följts av någon handling när de begav sig till hemlandet.

Allra värst är om många av dem som kritiserat Sveriges deltagande i USA:s huvudlösa krig i Afghanistan nu i likhet med Aftonbladets ledarskribent Karin Pettersson i söndagens Agenda skulle börja huka sig inför risken att anklagas för vilja belöna terrorn med skärpt kritik mot den upptrappade krigföringen i Afghanistan, när allt talar för att även motståndet mot det allt blodigare Afghanistankriget måste trappas upp.

Risken är uppenbar för att Sveriges politiska etablissemang genom sitt stöd till och deltagande med soldater i USA:s imperialistiska terror, krig och krigshot för makt och olja i Afghanistan, Centralasien och Mellanöstern kan leda till än värre ”vedergällning” i form av ohygglig terror mot oskyldiga även i hemlandet. Argumenten om att en vettvilling skulle använda vilken ursäkt som helst eller att terrorn är en allmän följd av en globaliserad värld med dess ondska är bara ett oansvarigt försök att blanda bort korten.

Det var USA:s och Saudiarabiens stöd till Mujaheddins krig mot Sovjetunionens inmarsch i Afghanistan som födde och närde det islamistiska terrornätverket al Qaida – ett monster som sedan vänt sig mot sina gynnare. Sedan dess har det USA-ledda terrorkriget och ockupationen av Afghanistan drivit allt fler afghaner i armarna på de militanta grupper som buntas ihop med beteckningen talibaner.

Sveriges deltagande i detta krig riskerar att tillsammans med ökade klassklyftor, massarbetslöshet och upptrappade polisinsatser skapa en explosiv brygd även här.

Vad som nu behövs är inte en hycklande ”samling kring de grundläggande värden i det svenska samhället” tillsammans med den högerregering och de socialdemokrater som skickar fler soldater till Afghanistan och som borgerliga ledarskribenter manar till. Vad som istället krävs är en upptrappad kamp mot högerpolitiken tillsammans med en skoningslös kritik mot både Sveriges deltagande i USA:s och Natos imperialistiska terrorkrig – och samtidigt mot den religiösa terrorism som blint drabbar oskyldiga civila och bara driver de människor som kan stoppa övergreppen i armarna på sina makthavare. Det som behövs är ett nytt kämpande arbetarparti som visar vägen i kampen mot krig och kapitalistisk globalisering.

Rättvisepartiet Socialisterna deltog redan 2001 i bildandet av Koalitionen mot krig och terrorism efter USA:s inledande bombkrig i Afghanistan, och därefter i bildandet av Nätverket mot krig och Elever Mot Krig inför krigshotet mot Irak.

När föreningen Afghanistan Solidaritet tisdagen den 14 december kl 17.30 genomför en protest mot riksdagsbeslutet om fler soldater och ökade krigsanslag på Mynttorget utanför riksdagen kommer RS att delta, liksom i de om möjligt större protester som kan organiseras.

Rättvisepartiet Socialisterna står för

Kamp mot krig och terrorism

Nej till rasism och islamofobi

Sverige ut ur Afghanistan och Natosamarbetet

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!