Kampanj mot nazistvåldet

2009-03-25 20:58:04
I söndags kväll (22 mars)  blev Mattias Bernhardsson, som är en av Rättvisepartiet Socialisternas (RS) ledamöter i Haninge kommunfullmäktige, brutalt överfallen av en grupp nazister. Nazist-attacken med kniv och knogjärn skedde i Jordbro där Mattias bor.

– De försökte döda mig, säger Mattias Bernhardsson som fördes till sjukhus efter misshandeln.
Attacken i Jordbro mot Mattias Bernhardsson är en mycket allvarlig upptrappning av nazistvåldet.
Dagen innan överfallet i Jordbro blev Mattias Bernhardsson och RS-medlemmen Joel Eriksson angripna av nazister i Stockholm efter att ha deltagit vid en demonstration mot USA:s Irakkrig i centrala Stockholm.

– Attacken mot mig är en följd av partiets roll i den antirasistiska kampen och exempelvis i kampen för att återinföra asylrätten. Det här var en attack på hela partiet, på hela vänstern, och på alla som är aktiva mot rasism och nazism, berättar Mattias.
I Jordbro röstade mer än var tionde väljare på RS i kommunvalet 2006.
– Alla som har medborgarskap har röstat på dem, och det är på grund av honom. Han talar om framtiden, säger jordbrobon Ali Mirza till Svenska Dagbladet den 24 mars.
En annan jordbrobo som tidningen talat med säger att:
– Han har ju stått här i centrum kring valet, och uttalat sig mot rasism och annat. Det här gör väl att många inte vågar uttala sig.

De nazistiska grupperna är små. Men deras våld är ett ständigt överhängande hot mot socialister, antirasister, hbt-personer, invandrare och de med funktionshinder.
Sedan 1980-talet har minst 23 människor dödats av nazister.
Vid mer än vart tionde anmält hatbrott 2007 hade gärningspersonen till exempel skrikit ”vit makt” eller klottrat ett hakkors.
Nazisterna har trappat upp sitt våld de senaste året, delvis som en följd av att man tävlar om vilken nazistgrupp som är den våldsammaste.

För att stoppa rasism och nazism krävs en organiserad massrörelse. Mordförsöket på Mattias Bernhardsson måste följas av ett uppvaknande. Fackföreningar, invandrarorganisationer och alla som vill kämpa mot rasismen måste organiseras i en antirasistisk massrörelse för att kunna göra arbetsplatser, bostads- områden, gator och torg samt skolor till nazistfria zoner.
Det är sådan massrörelse som Rättvisepartiet Socialisterna vill bygga och det är genom stora och välorganiserade aktioner som vi kan stoppa nazistvåldet. 
Manifestation mot nazistvåldet

För ett nazistfritt Haninge!
Jordbro centrum
Torsdag 26 mars
kl 17.00

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!