Kampanj mot sexism och horstämplingar

2013-04-10 12:21:55
Efter en väldigt lyckad manifestation den 8 mars och eftermöte fortsätter Elevkampanjen i Luleå att driva ”Vägra kallas hora”-kampanjen, bland annat genom att komma ut på skolor och ha bokbord och prata med elever om sexism och horstämplingar, som unga kvinnor som klär sig eller beter sig annorlunda än normerna ofta får utstå.

Även pojkar och unga män får liknande stämplingar då de blir kallade ”bög” som om det vore någonting negativt. Ofta förekommer det i samband när några tycker en kille beter sig ”feminint” och att detta då skulle vara något negativt.
Det kommer även att planeras in Vägra kallas hora-lektioner där vi berättar och upplyser elever om sexism och våldtäkter.

– Jag förstår verkligen inte hur folk kan säga att sexism inte existerar i Sverige, då alla vet att kvinnor är lägre avlönade än män. Skulle det inte vara sexism då? Ju fler som förstår problemen med detta, desto fler kommer att vilja kämpa mot dem, säger Linn Mäkelä från Elevkampanjen Luleå.
Vi i Elevkampanjen menar att skolan bland annat måste hjälpa till och ge ut lektioner i syfte att öka medvetenheten runt våldtäkter och hur dessa kan bekämpas, men även om hur man som ung kan försvara sig om en sådan situation skulle inträffa. Det är något som både killar och tjejer måste få lära sig.
Samtidigt ser vi hur självmord och självmordsförsök bland unga under 24 år har ökat medan självmordsstatistiken minskar i alla andra åldrar. Vilket inte alls är konstigt med tanke på hur det är vi unga som får ta alla försämringar i samhället, dels nedskärningar i skola och vård, men vi har även sett hur psykvården och BUP har drabbats av nedskärningar. De faktorerna i kombination med alla ideal som kastas på oss unga och det faktum att det inte finns några jobb när man har studerat klart är bidragande faktorer till att ungas ­hälsa försämras.

Elevkampanjen menar att det behövs gemensam kamp bland unga, o­avsett bakgrund, etnisk tillhörighet, ekonomisk bakgrund eller sexuell läggning för att bekämpa sexismen och könsnormerna.
Den kampen måste även knytas till kampen mot nedskärningar i skolan och nerdragningarna av elevvårdande personal.
Marcus Lövgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!