Kampen saknades på Oslo Pride

2012-07-04 14:43:14
Skeive Dager (Oslo Pride) pågick under den gångna veckan i Oslo. Tyvärr var avsaknaden av kamp och politiska alternativ stor.

Enligt arrangörernas uppskattning gick 12 000 människor i paraden, vilket är en dubblering sett till förra år­et. Tyvärr fanns det inte något vidare kampperspektiv i vare sig paraden eller under själva prideveckan. Enbart två seminarier hölls av politiska partier, dessa av Sosialistisk Venstreparti homonettverk (motsvarande Vänsterpartiets hbt-grupp) samt Homonettverket (Socialdemokrater­nas hbt-grupp).
I övrigt var det ytterst få seminarier om politiska frågor överhuvudtaget. Inne på själva festivalområdet fanns det mest öppna barer, uteserveringar och hög musik. Det kan jämföras med 2004, då festivalen hade en solidaritetsinsats som handlade om att ge stöd till arbetet för hbt-personer i Indien.
Detta pågår samtidigt som repres­sionen mot hbt-personer i till exempel Östeuropa har blivit mycket hårdare i år, med lagen mot ”hbt-propaganda” i Sankt Petersburg, anti-protestlagen i Ryssland och nazistvåld mot paraden i Ukraina för att ­nämna några få exempel.
En anti-hbt-lag snarlik den i Sankt Petersburg utarbetas också i Ukraina och väntas antas inom kort. Den ökade repressionen riktad mot hbt-aktivister är ett resultat av den ökade kamprörelse som har växt sig starkare under de senaste åren i Östeuropa. Detta ser den ­härskande klassen som ett hot mot den ­rådande ordningen, med patriarkala strukturer och heteronormer, varför man vill slå hårt mot rörelsen.
Allt detta och mycket mer borde vara fokus för alla Pridefestivaler i västvärlden. Kamp mot homofobin och förtrycket mot hbt-personer och i solidaritet fördöma vad som sker. Kämpa tillsammans och sammankoppla förtrycket med den gemensamma källan, kapitalismen.
Tyvärr är det få politiska aktörer som lyfter fram dessa frågor. Extra anmärkningsvärt blir det också att man inte har fokuserat mer på frågan om hur man bekämpar det, då rasism och nazism kan kopplas till homofobi och är ett hot mot hbt-rörelsen. Inte heller att det var ett år sedan högerextremis­ten Anders Behring Breivik begick sitt terrordåd. Frågan borde ha varit central, men blev istället bortglömd.

RS/CWI var på plats under lördagen och förde kampanj för rätten till asyl åt hbt-flyktingar och till stöd för hbt-kampen internationellt. 670 norska kronor samlades in under lördagen och flera Upp till HBT-kamp-pamfletter och pins såldes.
RS/CWI samarbetar med norska asylaktivister i kampen för asylrätten. Ett internationellt samarbete är nödvändigt i kampen mot utvisningarna. Detta arbete måste baseras på en antikapitalistisk grund och kämpa mot all rasism och homofobi.

Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!