Ordets makt

2012-07-06 01:23:16
– Se upp med hur orden används!
Det sa Gunvor Karlström, chefredaktör på tidningen Internationalen, på seminariet ”Vem berättar sanningen? – media, propaganda och alternativet”, en del av jubileumsdagen för Offensiv nr 1 000.

Karlström menade att själva vardags­språket i mainstreammedia används på ett sätt som underbygger en nyliberal agenda. ”Bidragsberoende” har etablerats som ett accepterat ord. Det insinuerar att den som får bidrag är beroende av bidraget och borde ­bryta detta beroende. Arbetslösa och sjuka ska känna att det är fel på dem och att de ska rycka upp sig. Positivt laddade är nuförtiden ord som ”förebild”, ”ledarskap”, ”utmaning”, ”projekt”. Negativt laddade ord är idag ”kollektiv” och ”gemenskap”.

– Vi som ger ut vänstertidningar måste vara noga med vilka ord vi använder så att vi inte dras med i det tänkandet. Vi ska t ex inte köpa att kriminella företag slipper undan med beteckningen ”oseriösa företag”.
– Vi prioriterar ofta helt annorlunda än borgerlig media. Den spanska generalstrejken i början av april fick bara små notiser i de stora tidningarna medan vi hade första ­sidan och flera sidor inuti tidningen.

Trots internetrevolutionen och tillgängligheten för miljoner användare, vilket verkligen underlättar för sanningen att komma fram världen över, kvarstår grundläggande uppgifter för vänstermedia. Till exempel att sätta saker och ting i sitt sammanhang.
– Journalisterna ställer sällan följdfrågor överhuvudtaget; makthavare får det väldigt bekvämt. Skärs det ned 100 miljoner kronor på t ex Karolinska sjukhuset – som ju är en katastrof – blir den korta förklaringen i nyhetsinslaget ”för att ekonomin kräver det” och det får stå helt oemotsagt. Vänstertidningar däremot kopplar ihop nyheter och ger förklaringar. Skattesänkningar till de rika leder till nedskärningar för de sjuka o s v.

Flera talare på seminariet tog upp om den allt mer rumphuggna nyhetsrapporteringen, med nya Aktuellt som skräckexempel. En orsak är nedskärningarna på redaktionerna och anställningsvillkoren.
Journalister får allt kortare tid på sig att sätta sig in i ett ämne.
Att den ”moderna” anställningsformen heter vikariat, projekt eller bemanning gör förstås att färre vågar stå på egna ben och vara lite obekväma i förhållande till ägare, annonsörer med flera – något som innebär en oroande urholkning av demokratin och ökar behovet av socialistiska media.

Elin Gauffin

Svensk media i fåtals händer:


Bonnierkoncernen

Äger bland annat följande dagstidningar i Sverige:
Dagens Nyheter
Expressen
Dagens Industri
Göteborgs-Tidningen
Sydsvenskan
Kvällsposten m fl.


Bonnier Tidskrifter:

Sköna Hem och 9 liknande
Mama, Vi föräldrar och 6 liknande
Amelia, VeckoRevyn och 13 liknande.

Film och tv:

Svensk Filmindustri
TV4-gruppen.


Schibsted:

Kontrollerar helt eller delvis:
Aftonbladet (91% av aktierna, LO 9%)
Svenska Dagbladet
Metro Sverige (35%).

Övrigt:

Blocket.se
Hitta.se

Stenbecksfären:

Metro, världens största internationella tidning som ges ut i fler än 20 länder.

Film och tv m m:

Sonet Film
Lugna Favoriter
TV3, TV6, TV8, ZTV, TV1000
Tele2.


Stampen:

Göteborgs-Posten
Mitt-i-tidningarna
25 olika landsortstidningar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!