Kampvilja och stolthet bland sopgubbarna

2010-07-02 13:21:38
Offensiv besökte sopgubbarna vid Restas depå vid Älvsjö för att höra om läget efter senaste strejken och fortsättningen. Ett tiotal stannade och diskuterade med oss, citaten kommer från flera olika sopgubbar som vill vara anonyma.

Hur var strejken den 22 juni?
–    Det var riktigt fackligt arbete, så här borde det gå till för många fler. Inom vården t ex. De är också oumbärliga, de kan också sätta sig.
–    Varje gång vi har agerat har det haft effekt.
– Nu har var och en av oss lämnat in listor från varje trakt till kommunen där vi pekar på felen som Resta kör med. På min trakt var det 120 fel.

Vad händer med lönerna?
–    Vi vill ha lugn och ro, jobba och få ut den avtalade lönen. Vad skulle du själv säga om du den ena månaden får ut 25 000 och nästa 19 000? Det är enormt stressande. Vi vill ha ett avtal utan juridiska tvivelaktigheter som det kan tvistas om.
–    Jag fick 10 000 kronor mindre i lön denna månad än månaden innan, jag fick ta från besparingar för att klara utgifterna. Det verkar som de tog från våra löner i söderort för att betala innerstan den här månaden.
–    Man blir hela tiden lurad på smågrejor, sättet de räknar ut lönen. Vi har så många olika lönesystem, det är ett sätt att slå split mellan oss som hämtar sopor.
–    Restas personalpolitik är inte klok. En gång körde jag med en extra arbetare från öststaterna. Han ramlade vid en kaj och gjorde illa sig ordentligt. Men han vill absolut inte att vi skulle ringa sjukvården. Antagligen var han rädd för att bli utkastad. Vilket utnyttjande!
–    Resta ägs av två giriga affärsbröder och med de två distrikt som går med vinst finansieras den verksamhet som är förlustbringande

Stockholm stad kräver en miljon kronor av Resta i böter för att soporna har varit dåligt hämtade de senaste månaderna. Hur fungerar det?
– Ur ekonomisk och miljösynvinkel vansinnigt. Vi kör på dagen och hämtar säckar. Bredvid kan det stå kärl som ska stå kvar tills kvällsbemanningen kommer som kör samma sträcka men hämtar de kärl som ger mest betalt. De är anställda av bemanningsföretag och många kommer från Estland, Lettland och Ukraina. De hittar inte bra och sophämtningen har blivit lidande.

Nu har de börjat köra med inhyrda, vad tycker ni om det?
–    Bemanningsföretagen är rena maffian. Jag vet en som som jobbade så och krävde vit lön. Då fick han hembesök av riktigt skummma typer.
–    Om man söker jobb med C-körkort idag finns det bara bemanningsjobb ute.
–    Lönedumpning via bemanning är förkastligt. Vi anser att vi blir illa behandlade, men tänk på dem! De jobbar för 10 000 kronor i månaden.
–      Hur mycket de ryssar som jobbar i bemanningsföretagen får vet jag inte, ryktet säger 50-60 kronor i timmen.

Flera av sopgubbarna var inne på att det behövs en form av löntagarkontroll.
– Om vi fick vara med i upphandlingarna hade det aldrig hänt, att man tar ett sådant skambud, sa några.
Samtidigt som de höll med om att hela systemet med ständiga upphandlingar var fel.
– Nu sa tjänstemännen från trafikkontoret när de kom ut under strejkdagen att de tröttnat, att de stödjer oss. Men så sa de 2009 också, sedan tar de ändå det lägsta budet och skyller på lagen om offentlig upphandling.
Frågan om sophämtning i offentlig regi kom upp, vilket är ett faktum i närliggande Huddinge och Haninge. De flesta höll med om att det skulle vara bra att slippa upphandlingarna men att lönerna måste upp inom den kommunala hämtningen.

Vad händer nu?
– Nu avvaktar vi. På måndag kommer Resta att lägga ett förslag på sin lösning. Vi har redan fått ut en del av pengarna. Det rör sig om anställda som fick byta från Resta till Liselotte Lööw i förra vändan, Resta höll inne med semesterlöner och sånt men det är utbetalt nu.

Har ni kvar strukturen med stormöten?
–    Självklart. Vi håller ihop. Ett bud rån Resta kommer analyseras av 150 man, även anställda på Hellstens och Liselott Lööf. Vi beslutar gemensamt hur vi gör. De som kör för Rang-sell och Sita har inte varit med så mycket nu men de börjar få riktigt dåliga villkor där också så de kommer nog också med.

Hur fungerar facket?
–    Lokalt jättebra! Men Transportarbetarförbundet hade kunnat göra mer.
–    Det var ju typiskt att det var först när vi hotade med att gå med i syndikalisterna som Transport började agera, men nu har vi ett tätt samarbete.

Vi diskuterar möjligheten att ta upp frågan politiskt i valrörelsen, med tex en demonstration som samlar flera grupper och ställer politikerna, även S, V och MP, mot väggen inför valet. Först och främst vill alla ha ut sina löner nu men man är även medveten om att det krävs en grundläggande förändring.

Elin Gauffin
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!