Svart på vitt – regeringens rån av sjuka

2010-07-01 15:01:00
I januari tog högeralliansen sjukpenningen ifrån tusentals sjuka – 14 700 personer. Sjukförsäkringen fick tidsgränser oavsett om man fortfarande lider av sjukdom eller skada. Nu visar Försäkringskassans uppföljning att över en tredjedel av de utförsäkrade efter karenstiden på tre månader sökt sjukpenning på nytt.

5 700 av de utförsäkrade har nu sökt sjukpenning på nytt. Dessutom har ytterligare 500 ansökt om sjukersättning (en mer långvarig ersättning). Försäkringskassan bedömer att de flesta ansökningarna kommer att beviljas.
Detta visar att regeringen orättmä­tigt har lagt beslag på de sjukskrivnas sjukförsäkringsersättning under våren och lagt mer bördor på en grupp som redan har det tufft.

De sjuka som utförsäkras tvingas sedan årsskiftet skriva in sig på Arbetsförmedlingen för att genomgå ett program som utreder deras möjlighet att komma i arbete igen.
Jobb är förstås en dröm för de flesta, men folk är inte långtidssjukskrivna utan anledning. Man måste vara frisk för att kunna konkurrera på en stenhård arbetsmarknad.
Utförsäkringen innebär också att sjuka får gå ned rejält i inkomst, då ersättningen från Arbetsförmedlingen baserar sig på vilken rätt man har till a-kassa. Något de flesta inte längre har eller inte har kvalificerat sig till.

Försäkringskassan skriver i ett pressmeddelande att det är sociala förberedande insatser och mer medicinsk rehabilitering som behövs för de som nu kommer tillbaka till sjukförsäkringen.
Högeralliansens försämring av sjukförsäkringen har ökat otryggheten när man blir sjuk. Under maj månad var det 117 092 sjukskrivna personer som fick ersättning från Försäkringskassan. Det är en minskning med hela 18,5 procent jämfört med samma tid i fjol.
Dessutom rapporteras även antalet avslag till sjuk och aktivitetsersättning ha ökat drastiskt.

Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!