Kanoner istället för vårdplatser

2017-03-15 14:35:15
”Till skillnad från min företrädare är jag en varm anhängare av ett starkt svenskt försvar”. Det sa finansminister Magdalena Andersson i en Dagens Nyheter-intervju lördagen den 11 mars. Två dagar senare får militären ytterligare 500 miljoner kronor mer i år.

I måndags offentliggjorde regeringen och de tre allianspartierna Centern, Kristdemokraterna och Moderaterna på en gemensam presskonferens att Försvarsmakten
får ett ytterligare tillskott på en halv miljard kronor i år.
Samtidigt aviserades att militären kan räkna med ännu mer de kommande åren. Detta efter att regeringen och de tre allianspartierna år 2015 kommit överens om att försvarsanslagen totalt får 10,2 miljarder kronor i påökt från 2016 till 2020, vilket innebar den kraftigaste militära upprustningen på mycket länge.
Överbefälhavaren (ÖB) Micael Bydén hävdar att det så kallade försvaret behöver ett tillskott på 6,5 miljarder kronor fram till år 2020 plus en än så länge ”hemlig summa för att avhjälpa brister som man inte vill avslöja” (Sveriges Radio Ekot den 13 mars).
ÖB:s önskelista ger en vink om var slutnotan till sist kan hamna när militären fått de pengar man begärt.

Mellan regeringen och högeralliansens partier samt SD pågår en tävling om vem som är beredd att ge mest till militären. Inte minst Socialdemokraterna vill slå mynt av sin försvarsvänlighet och goda förbindelser med militären. ”Det var länge sedan en svensk ÖB kunde se fram emot höjda anslag. Han har nu alla möjligheter att sätta dagordningen för försvarspolitiken”, som socialdemokratiska Sydöstran skrev i en ledare i början av året.
Socialdemokraterna vill också att polisen ska få höjda anslag.
Mer resurser och fler miljarder till militären och polisen utgör stommen i den nya borgerliga socialdemokratins politik, en politik som partiet självt sammanfattar i parollen ”Trygghet i en ny tid”.
De utlovade välfärdssatsningarna låter vänta på sig samtidigt som S-ledningen vill permanenta de allvarliga inskränkningarna i asylrätten.
Det står också klart att S-ledningen och regeringen inte alls, som Vänsterpartiet gett sken av, ämnar stoppa vinstuttagen i välfärden. Nästan på samma dag, den 16 februari, som den privata vårdjätten Attendo redovisade en rekordvinst förra året på 649 miljoner kronor, en fördubbling jämfört med 2015, kom S-ledningens utspel om att det endast blir någon form av vinstbegränsning på skolans område.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:

  • Rusta välfärden – inte militären.
  • Offentliga satsningar för jobb, välfärd och bostad till alla – låt rika, banker och storbolag betala.
  • Välfärd utan vinst.
  • Gemensam kamp mot högerpolitik och rasism. Återinför asylrätten.
  • Rätt till heltid och arbetstidsförkortning – 6 timmars ar-
  • betsdag.
  • För ett nytt arbetarparti och demokratiska kämpande fack. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!