Kärnkraftens långa riskfyllda historia

2012-10-15 00:24:14




Förra veckan släppte Greenpeace en rapport om riskerna med de svenska kärnkraftverken. Allt från en ökad profitjakt till sprickor i vitala delar, sprängdeg, brand och härdsmälta rapporteras.

Enligt utfallet av folkomröstningen om kärnkraft 1980 skulle alla svenska reaktorer avvecklas till 2010. Men 2010 beslutade riksdagen att gamla reaktorer får ersättas med nya. Nu lobbar regeringen för utvecklad kärnkraft i Sverige, alltså emot det tidigare folkomröstningsresultatet.
Det tre stora energibolagen i Sverige är Vattenfall AB, Eon Kärnkraft Sverige AB och Fortum Generation AB. De äger i sin tur andelar i tre bolag, Forsmarks Kraftgrupp AB, OKG AB Oskarshamn och Ringhals AB som driver kärnkraftsreaktorerna.

Reaktorerna i Sverige har ­använts nästan dubbelt så länge som sin beräknade livslängd fastslår rapporten. De flesta byggdes under 1980-talet, den äldsta, Oskarshamn 1, är 40 år gammal. När reaktorerna byggdes beräknades livslängden till 25 år.
Nu genomförs flera projekt för att förlänga livslängden och för att kunna producera mer, man vill driva reaktorerna i 60 år. Man pressar reaktorerna för att höja effekten, vilket medför en stor belastning på flera system.
När säkerheten höjs är det en följd av att man pressar reaktorerna till högre effekt och då måste anläggningarna klara större påfrestningar, inte för att kärnkraften medför enorma risker.
Det är för dyrt att uppgradera kärnkraftverken och för ­komplicerat. Moderniseringsprojekt idag tar fem gånger så lång tid som planerat. Följden är produktionsbortfall och att den svenska elmarknaden har blivit utan el från kärnkraftverken, vilket händer oftare och oftare – särskilt under kalla vintrar, då elbehovet är som störst. Sedan 2000 har denna tillgänglighet sjunkit med 10 ­procent för varje femårsperiod.

Vinst och produktion går före säkerhet visar Greenpeace rapport. Företagen vill maximera produktionen och vinsterna samtidigt som man har brister i säkerhetsarbetet. Rappor­ten kritiserar också statens kontroll av kärnkraftverken och experten Lars-Olov Höglund säger att strålskyddsmyndigheten lägger över allt mer av kontrollen på samma företag som brister i säkerheten.
Incidenter tystas ner och får fortgå. Under 2000-talet har 3 965 händelser med misstankar om brister och hotad säkerhet, samt 10 händelser med allvarliga brister eller där säkerheten är allvarligt hotad, inträffat på de svenska kärnkraftverken.
Exempel på incidenter i svenska kärnkraftverk:
I juni 2012 hittades sprängmedel på väg in skyddszonen på Ringhals. Ringhals 2 har haft en brand, man har tillverkningsfel med sprickbildningar på reaktortryckkärlet och har haft fel på nödsprinklers som inte har upptäckts sedan 1980-talet. År 2006 var Sverige 20 minuter ifrån en härdsmälta då 12 av säkerhetssystemen på Forsmarks kärnkraftverk kollapsade.

Allvarliga fel och brister tystas ner utan att allmänheten får veta något. Samtidigt pekar rapporten på ett mörkertal med anmälningar som inte görs och av kontrollmyndigheter som består av samma personer som tidigare jobbat inom ­kärnkraften och som kan vara lojala med chefer.
Under 2000-talet har antalet inci­denter ökat och i genomsnitt händer det en säkerhetsrelaterad incident per dag på svenska kärnkraftverk. Stresstester och undersökningar visar att svenska kärnkraftverk har flera brister i säkerheten. De kan inte stå emot jordbävningar, ­översvämningar, elbortfall eller terrorist­attacker.

Raymond Ohlson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!