Karolinska bantar 800 jobb

2012-06-27 15:24:31
700-800 tjänster hotas nu på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Enligt Vårdfokus, Vårdförbundets tidning, kommer sommaren att bli kritisk.

Vikarierna är de som kommer att drabbas hårdast när Karolinska skär ner. Eftersom sjukhuset redan saknar uppemot 300 sjuksköterskor inför sommaren, kommer ett massavskedande av fast anställda sjuksköterskor att minst sagt se dåligt ut. Därför ser sjukhuset nu över de 1 900 vikarier som finns på Karolinska.
– På vissa ställen på sjukhuset har vi stor brist på sjuksköterskor. Att då skära ner med så här många tjänster blir motsägelsefullt, säger Marianne Kock, sektionsordförande för Vårdförbundet på Karolinska i Huddinge.
Enligt uppgifter visar Karolinska ett underskott och behöver kapa 650 miljoner kronor.

Sommaren ser ut att bli svår för Karolinska. Tanken är att 85 procent av verksamheten ska vara öppen under sommaren, men det finns bara bemanning till 72 procent. Att då skära ytterligare bland vikarier kommer inte bara att öka belastningen för de anställda, det kan också komma att påverka patientsäkerheten.

Dessutom haglar uppsägningarna in. ”Vid en avstämning för bara några dagar sedan låg 226 uppsägningar från anställda och väntade på att realiseras. Av dessa var nästan hälften (95 stycken) undertecknade av sjuksköterskor”, skriver Vårdfokus.
Enligt Marianne Kock söker sig de mest kompetenta till andra jobb med bättre arbetsvillkor.

Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!