Kazakstan: Seger för Ainur och CWI

2007-05-02 15:58:21
Statsåklagaren i Almaty (tidigare Alma-Ata) misslyckades med döma Ainur Kurmanov, en välkänd CWI-medlem och aktivist i Kazakstan, till fängelse.
Polis och åklagare var inte nöjda med att Ainur tidigare ”bara” dömdes till böter för att ha deltagit i massprotester mot förstörelsen av kåkstäder nära Almaty för att bana väg för lyxlägenheter. Åklagaren överklagade och krävde att Ainur skulle fängslas.
Vid ett domstolsförhör den 23 april avslog domaren åklagarens begäran.

”Ett stort tack”

Ainur berättar för Offensiv:
– Överklagan av den tidigare bötesdomen mot mig ägde rum i Almaty stads domstol idag (måndagen den 23 april). Statsåklagaren var missnöjd med min ”milda dom” och överklagade beslutet. Han argumenterade för att jag skulle arresteras och fängslas i 15 dagar. Cirka 30 personer, huvudsakligen från de olika aktionsgrupperna bland invånarna, var i rätten för att stödja oss. Men också journalister och människorättsaktivister.
– I en timme presenterade vi bevis för att visa att åklagarens krav var ogrundade. Flera vittnen la fram bevis till stöd för oss. Domaren nekade åklagarens överklagan och lämnade den tidigare bötesdomen gällande. Vi avser att överklaga mot böterna.
Detta är en seger. Det är första gången stadens domstolar har nekat åklagarens begäran i frågor om protestaktioner.
– En stor roll i denna seger spelades av det snabba svaret från CWI:s medlemmar och sympatisörer. Uppmärksamhet från massmedia spelade också roll.
socialistworld.net

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!