Kazakstan: Terrorvåg mot oppositionella

2010-10-20 15:14:40
Under den senaste veckan har en ny våg av våldsam repression mot aktivister från rörelsen ”Kazakstan 2012”, fackföreningsfolk och människor som kämpar för rättigheter för fängslade, brutit ut.

Fackförenings- och oppositionsaktivisten Igor Kolov, från staden Kostanai, misshandlades svårt då han satt gripen. En grupp av välkända råskinn placerades i samma cell som honom, fastän de inte ens tycks ha gripits! Un­der kvällen angrep de Igor medan han sov. Han lyckades göra sig hörd och försvara sig tills vakten till slut ingrep.
Efter att ha gjort en anmälan mot sina angripare togs Igor till grannstaden Rudnii, där han undersöktes av en läkare.
Läkaren upptäckte att han hade flera brutna revben, men de vägrade att lägga in honom på sjukhus. Han fördes därefter till den ursprungliga polisstationen, där de sa att de förlagt hans anmälan.
För att dölja sina brott försökte polisen till en början döma Igor till ytterligare 15 dagars arrest, men de ändrade sig eftersom de var rädda för att protester skulle bryta ut.

Rinat Kibraev, ledare för ungdomssektionen av ”Kazakstan 2012”, har trakasserats vid sitt universitet. Han har förvägrats rätten att överföras till en annan studieort av politiska skäl. Efter en protest som andra studenter genomförde på hans vägnar kallades några av dem in till säkerhetspolisen KNB (Kazakstanska kommittén för statssäkerhet) för ett ”förtroligt samtal”. Tidigare har såda­na ”samtal” utgjort en blandning av hot och försök av KNB att rekrytera studenter som ska hjälpa till med att underminera oppositionsrörelsen.

Den 6 oktober greps Vadim Kuramshin, en väldigt trakasserad människorättsadvokat, och Zhumagali O- manbayev i staden Shakhtinsk. De hade just besökt det ökända fängelset Dolinka.
Enligt polisen som grep dem hade de varit ”inblandade i droghantering”. Efter ett ingripande från Joe Higgins, EU-parlamentsledamot och medlem i CWI, släpptes de utan några anklagel­ser.

Alla dessa incidenter och många, många fler är utan tvivel en del av regimens försök att ”skrämma” opposi­tionen inför toppmötet i december för Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa (OSSE).
De hoppas på att genom att använda des­sa terrormetoder kunna få aktivister att ligga lågt.
Samtidigt är de väl medvetna om att de 56 olika statsöverhuvuden som kommer att delta i festen i Astana är mer intresserade av att ta hand om landets olje- och naturgasresurser än av att oroa sig för de demokratiska och mänskliga rättigheterna för det kazakiska folket.
Vi uppmanar därför, genom Kommittén för en arbetarinternational [CWI], alla anhängare att trappa upp fördömandena av Kazakstans regering och kräva ett slut på denna nya våg av förtryck.

CWI i Moskva

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!