Kina: Arbetarkamp skakar regimen

2009-04-15 19:04:32
Beslutet av de tusentals textilarbetarna i staden Baoding i Hebei att genomföra en djärv marsch till Peking har gett omedelbara och hittills positiva resultat för deras kamp för jobben och pensionerna.

Som den följande rapporten från Xinhua (den 4 april 2009) visar, har stadens myndigheter till följd av arbetaraktionen uppmärksammat fallet, avskedat överhuvudet för fabrikens kommunistpartiavdelning och utlovat en ”undersökning” av företagets Hongkongägare, vilka har introducerat svepande jobbnedskärningar och frusit utbetalningarna av arbetarnas löner och pensioner.

Arbetarna på Yimian Group har varit indragna i en långvarig kamp mot företagstopparna sedan fabriken privatiserades 2004. Yimian Group hade tidigare 10 000 anställda i Baoding, men personalstyrkan har nu bantats ner till omkring en tiondel av det antalet. Ytterligare 400 jobb står nu på tur för att skäras bort.
Chinaworker.info stödjer helt och fullt arbetarna i deras kamp och anser att deras exempel, i och med organiserandet av en protestmarsch till Peking (som för närvarande är inställd – se rapporten nedan), är av stor betydelse för andra arbetare i Kina som kämpar mot förlust av jobb och frys­ta löneutbetalningar.

En artikel av Liang Wendao, som först publicerades på chinaworker.in­fo den 3 april och som krävde stopp för privatiseringsprocessen samt upprättande av arbetarnas demokratiska kontroll och styre av fabriken, har även publicerats på andra kinesiska webbforum. Denna artikel fick över 10 000 träffar under den helgen den 4-5 april. Läsarna inkluderar arbetare från Baodingfabriken som har hört av sig och gjort uppskattande kommentarer om artikeln.

Arbetarna har skaffat sig en betydande fördel i början av sin kamp men kan inte förlita sig på officiella erbjudanden om ”utredningar”, vilket är ett klassiskt knep från de officiella företrädarnas sida för att vinna tid och till slut demobilisera arbetarkampen. Baodingarbetarnas misstroende visas av det faktum att omkring 100 arbetare vägrade att återvända och fortsatte sin marsch mot Peking.
Om det ska genomföras en ”utredning” av det tillgångsplundrande Hongkongbaserade företaget Yafang Group (i vilket indonesiska och också USA-baserade Morgan Stanley är inblandat), då ska arbetarna ha rätt att välja sina egna representanter till den­na utredning. Under tiden borde fabriken omedelbart åter tas i drift med alla jobbnedskärningar upphävda. Vad som helst som är mindre än det borde förkastas av arbetarna.

Detta är en extremt betydelsefull kamp som genomförs av kinesiska arbetare, som står inför en brutal ekonomisk kris.
Chinaworker.info hoppas kunna översätta mer material till engelska till nytta för internationella läsare.

Chinaworker.info

De senaste nyheterna är att det aktuella företagets vd fängslades den 10 april och att regering­en gick med på att påbörja en of- ficiell utredning om detta fall. Det faktum att företaget, som tidigare var statligt ägt, har privatiserats, försvårar om inte rentav omöjliggör en framgångsrik statlig utredning.

Arbetarna på företaget kräver att det återförstatligas.
De flesta arbetarna vill fortsät-ta strejken även under utredningens gång och därför fortsätter nu strejken.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!