Klein gav Rockström svar på tal

2015-11-18 11:47:11
Naomi Klein gav klimatforskaren Johan Rockström svar på tal under samtalet på Kulturhuset i Stockholm den 16 november. 

Rockströms försiktiga försök att ifrågasätta hennes antikapitalistiska, systemkritiska och nerifrån-upp-syn på vilken sorts klimatrörelse av rörelser som kan rädda klimatet fick vänligt men bestämt svar på tal. 

Jag fick efteråt även tillfälle till en liten intervju med hennes partner Avi Lewis som har gjort filmen This Changes Everything, som kommer i sin helhet i nästa Offensiv. Han behövde inte höra mycket om vår kamp mot Förbifart Stockholm innan han drog paralleller till kampen mot oljeledningen Keystone XL, som ansågs lika utsiktslös att vinna innan den nu har stoppats i klimatrörelsens hittills största seger i USA. 

”Gör Förbifarten till ert Keystone XL!”, sade han. Han betonade också att två huvuduppgifter i klimatkampen, som kräver att privatkapitalismens makt avskaffas, måste vara: 

1) att tvinga kol-, olje- och gasbolagen att låta 4/5 av deras reserver stanna i marken och 

2) att den nya infrastruktur som byggs på uppåt 50 års sikt som exempelvis trafiksystem måste bli fossilfria. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!