Klimatteatern gör parodi av COP21

2015-11-11 12:33:38
När Run for your life, löpstafetten för klimaträttvisa som springer från Kiruna till Paris, passerar Luleå i veckan är ett av eventen en gatuteater.

För en stund kommer FN:s klimattoppmöte till Luleå, komplett med hycklande imperialister, opportunistiska diktatorer, cigarrviftande lobbyister – och medmänniskor som till slut får nog och tar kampen för klimatet i egna händer. Det är Rättvisepartiet Socialisterna och Naturskyddsföreningen i Luleå som har skrivit manus och utför pjäsen.

Både skratt och dödligt allvar ryms i en liten parodi över makthavarnas cyniska misslyckande med att lösa klimatkrisen och hur världens arbetare och fattiga svarar på det.
– Genom den här gatuteatern kan vi sammanfatta och åskådliggöra vidden av klimatkrisen med enkla grepp på femton minuter, säger Jonas Brännberg, som spelar klimatexperten ”Jonas Rockberg” i pjäsen.

En bejublad första visning hölls i Luleå Stadshus på tisdag kväll, följt av en spelning på gatan onsdag 11 november i direkt anslutning till Run for your lifes löpning längs Storgatan. Starten för Run for your life gick i måndags från Luossavaara i Kiruna. Dygnet runt springs det mot Paris, dit den sista löparen ska komma fram när toppmötet börjar den 30 november. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!