Klockan tickar för Egyptens diktatur

2011-02-09 13:56:46
Det revolutionära folkliga mobiliseringen i Egypten har gått in på sin tredje vecka. I tisdags (den 8 februari) genomfördes de hittills största protesterna.
Regimens försök att slå ned massrörelsen har misslyckats. Varken våld, löften om förändring eller ”samtal” med delar ur oppositionen har stoppat protesterna.

– Ingenting har kommit ut av dessa samtal. Hittills har vi gjort en halv revolution, nu hoppas jag att vi slutför revolutionen, sade en demonstrant på Tahrirtorget i Kairo i tisdags till Reuters.

– Mubarak måste gå. Till en början trodde vi inte att regimen kunde fällas, men så är det inte längre, sade en annan demonstrant.
Den fortsatta kampen ger möjlighet att splittra och försvaga de väpnade styrkorna. Soldaternas klagan på låga löner, ur­usla förhållanden och de­ras befäls behandling av dem måste massrörelsen ta upp, tillsammans med krav på soldaters rätt att bilda fria fackföreningar och rätten att utse officerarna genom val. Detta kan hjälpa till att vinna över de vanliga soldaterna i armén och delar av poliskåren till massornas sida.

För att föra
revolutionen framåt behöver arbetarna och de fattiga orga- nisera sig i demokratiskt valda kommittéer för masskamp och försvar mot Mubaraks våldsverkare och statligt förtryck.
– Vad som krävs är en landsomfattande generalstrejk. Stanna landet och marschera mot palatset. Tvinga Mubarak på flykt. Vi har redan offrat 300 liv, det ska inte vara förgäves, säger Osama Elaqouz från Svensk-Egyptiska Före­ningen i Göteborg i veckans Offensiv.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!