Kollektivavtal först efter kabinanställdas strejk

2016-02-24 11:04:50

foto: Jez / Flickr CC


I måndags drog avtalsrörelsen igång på allvar med den första strejken. Det var Unionens medlemmar på flygbolaget Flybes bemanningsbolag Global Employer Company (GEC) som gick ut i strejk för kollektivavtal med högre lön och drägligare arbetsvillkor. Efter drygt en dags strejk tvingades GEC och Transportarbetsgivarna att skriva på ett kollektivavtal som enligt facket ger de anställda ”rätt till kollektivavtalade anställningsvillkor i linje med övriga svenska flygbranschen”.

Att det var kabinpersonal som var först ut i strejk är knappast någon slump. Flygbranschen är med sina långtgående avregleringar ett paradexempel på vart företagarsverige vill komma med lönedumpningar, avsaknad av kollektivavtal och omänskliga arbetsvillkor. 

Strejken, som omfattade de 30-tal kabinanställda på flygbolaget Flybes bemanningsbolag GEC som flyger för SAS, var en följd av att företaget hade vägrat att teckna kollektivavtal.

Sedan i höstas har Unionen förhandlat för att få ett kollektivavtal för sina anställda. Men GEC har sagt nej: De ville fortsätta pressa ned löner och villkor.

Av den anledningen varslade Unionen om total arbetsnedläggelse och blockad från och med kl 07.00 måndagen den 22 februari. 350 resenärer drabbades under den första strejkdagen på de kortare sträckorna som detta berör, exempelvis Arlanda till Visby, Kalmar, Sundsvall, Åbo och Tammerfors.

Under strejkens första dag var stödet bland passagerare och flyg­anställda i andra företag stort för strejkvakterna ute på Arlanda.

Innan den andra strejkdagen hade gått mot sitt slut fick GEC ge upp sitt motstånd mot kollektivavtal. Den uppgörelse som skrevs under innebär, enligt Unionen, att:

  • Tidigare ingångslön på 16 895 kronor i månaden höjs till 18 773 kronor, ett lönelyft för kabinchefer från 20 015 kronor i månaden till 23 684 kronor, plus avtalsenliga löneökningar varje år.  
  • GEC fick ge upp sitt krav på delade skift, vilket skulle ha inneburit att de kabinanställda kunde ha tvingats blivit sittande utan lön på en flygplats flera timmar mellan sina arbetspass.
  • Arbetsgivarna fick ge upp kravet på sexdagars arbetsvecka, nu blir det femdagars arbetsvecka. Det innebär i normalfallet, enligt Unionen, två dagar garanterad sammanhängande ledighet per vecka.

Strejken är en framgång. Men att GEC och Transportarbetsgivarna kan hävda att avtalet innebär ”arbetstidsregler som ger företaget möjlighet till effektiv schemaläggning” varslar om att facket måste vara beredda på fortsatta strider.

Den 25 februari går Pilotfacket ut i strejk mot samma bolag, bland annat för att GEC vill att deras lunchpauser ska bestå av 20 minuter i cockpit där de kan äta kall mat. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!