Kommunal behöver ny ledning och ny politik – bort med alla privilegier!

2016-01-21 17:37:37

foto: Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons
Annelie Nordström

Efter växande krav på att Kommunals ledning omedelbart ska avgå och efter att förlorat 10 0000 medlemmar på mindre än en vecka valde ordförande Annelie Nordström att annonsera sin avgång på en presskonferens den 20 januari.

Annelie Nordström avgår dock först vid kongressen om fyra månader och med en fallskärm på 2,5 miljoner kronor. Samtidigt som hon offentliggjorde detta presenterade förbundsstyrelsen en vad man kallar åtgärdsplan som lovar mer än den håller. De punkter som ingår i planen resulterar inte i att ”Kommunal åtgärdar inte bara de problem som media uppmärksammat”.

Efter förbundsstyrelsens besked  blev det ögonblickliga svaret från ytterligare en av Kommunals sektioner, i Karlskrona, att Annelie Nordström borde avgå direkt.
”Beskeden lugnar inte KA:s läsare” skriver  Kommunals tidning Kommunalarbetaren (KA) efter att frågat läsarna på Facebook. 

Hela ledningens omedelbara avgång. – Det  är den första punkten i en verklig åtgärdsplan för att ”städa upp”  i Kommunal och göra rent hus med facktopparnas alla privilegier, lyxliv och misskötsel av medlemmarnas pengar.
Att vänta till kongressen betyder att de ansvariga kan gå fria. Vilket kommer att göra det än svårare att återskapa förtroendet och entusiasmera samt mobilisera medlemmarna i den stundande avtalsrörelsen.
 
Det krävs en ny ledning och en ny facklig politik för skapa ett demokratiskt, kämpande Kommunal. Ett av de viktigaste åtgärderna borde vara att få bort miljonlönerna och fallskärmarna, vilket knappast kommer att ske med en uppstädning som leds av samma Anneli Nordström och bocken alltså görs till trädgårdsmästare: Förtroendevalda och anställda inom Kommunal eller andra fack ska leva under samma villkor som medlemmarna och inte tjäna mer än  dem de representerar.
 
Medlemmarna måste få kontroll över Kommunal efter en storstädning som leds av fackligt aktiva på basplanet. Bort med toppstyret och de ständiga försöken att tysta oppositionella röster, förhindra deltagande i bredare kampanjer och strypa initiativ underifrån. Ljusår från medlemmarnas villkor och vardag har fackledningen blivit en del av det borgerliga etablissemanget.

Den nuvarande ledningens lyxliv bakom medlemmarnas ryggar är ytterst en följd av den byråkratisering som gått hand i hand med en politisk högervridning. Medlemsdemokratin har strypts samtidigt som Kommunaltoppen inte organiserat ett motstånd mot ständiga  nedskärningar och borgerliga systemskiften. Dessa har tvärtom bejakat marknadstänkandet och vinster i välfärden.
 
Nej till nedskärningar – riv upp privatiseringarna. 200 000 nya välfärdsjobb. Kamp för 90 procent ersättning i socialförsäkringarna. 6-timmars arbetsdag och rätt till heltid. Massiv upprustning av vård, skola och omsorg som måste drivas i offentlig regi och under demokratisk kontroll av anställda, brukare, patient- och anhörigorganisationer. Det borde vara krav som en ny ledning för Kommunal driver och försöker få hela fackföreningsrörelsen att kämpa för.
 
En ny ledning måste betyda en helt ny facklig politik från Kommunals sida som utgår  från en tilltro till medlemmarnas styrka och vilja att ta fajten –  för en låglönerevolt.

Omedelbart gäller att förbereda för strejk i avtalsrörelsen. Nej till individuell lönesättning. Innan avtalet skrivs på måste medlemmarna få säga sitt om avtalet i en beslutande medlemsomröstning.

Istället för ett Kommunal som underordnar sig ”marknaden”, borgerlig budgetdisciplin och inte bryter med all form av högerpolitik, inkluderat den socialdemokratiska varianten, krävs ett kämpande Kommunal som reser uppgiften att bygga ett nytt arbetarparti och blir en spjutspets i kampen mot marknadskaos och växande klassklyftor och för en politik som låter storbolag, banker och rika betala. Ett Kommunal som är arbetarkvinnornas främste företrädare. Som är med i och tar initiativ till kampanjer mot rasistisk splittring och SD-hotet och som slåss för asylrätt och lika villkor på arbetsmarknaden.
  • Kommunals ledning måste omedelbart avgå. Avskaffa alla privilegier!
  • Ny ledning som bryter med alla former av högerpolitik– för ett demokratiskt kämpande Kommunal.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!