Kommunal och IF Metall spekulerar farligt i Swedbank

2009-06-10 15:55:10
Både Kommunal och IF Metall har enligt Dagens Nyheter utökat sitt ägande i Swedbank trots att banken hotas av att knäckas av enorma kreditförluster i Lettland och andra baltiska stater.

Swedbank är den bank som drabbats hårdast av finanskrisen. I och med hotet från en kommande devalvering av den lettiska valutan riskerar Swedbank att förlora stora delar av pengar som finns utlånade i Lettland.
Dagens Nyheter skriver den 7 juni att en devalvering som sprider sig till de övriga baltiska staterna skulle radera ut åtminstone en femtedel av Swedbanks utlåning. Detta motsvarar hisnande 40 miljarder kronor, som i så fall skulle komma att belasta aktie­ägarna.
Både Kommunal och IF Metall har ökat sitt ägande i Swedbank. I vintras spekulerade IF Metall i fler aktier och innehavet motsva-rar nu 15 procent av förbundets aktieportfölj, motsvarande 60 miljoner kronor. För Kommunal är motsvarande siffra 48 procent, eller 170 miljoner kronor.
Naturligtvis tar borgerliga Dagens Nyheter chansen att kritisera fackförbunden när möjlighet ges, men i det här fallet har de rätt i att risktagandet med medlemmarnas pengar är oansvarigt och dumdristigt.
Det faktum att två av Sveriges största fackförbund hanterar medlemspengarna på detta sätt talar inte för dem, utan det leder till samma slutsats som måste dras av den ryggradslöshet som visats i kampen mot högerregeringen och i avslöjanden kring miljonersättningar i löner och arvoden: Fackens ledning måste omedelbart bytas ut!
Fackförbunden måste genomgå en revolutionär omdaning för att bli de demokratiska och kämpande arbetarorganisationer som situationen kräver. Pampväldet måste brytas!

Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!