Kommunal varslar om strejk

2017-09-14 21:16:36
Kommunalarbetarförbundet har varslat om konflikt för personliga assistenter i privat sektor. 

Den 8 september stoppas nyanställningar och inhyrning för företag med tillsammans 40 000 anställda. Detta beror på att arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna vägrar gå med på lönehöjningar i nivå som alla andra. Skulle industrimärkets norm följas skulle assistenterna få 535 kronor mer i månaden, men företagen vill bara ge 249 kronor.
Detta trots att regeringen beslutat att höja assistentersättningen med 4,37 kronor per timme. Kommunals lönekrav motsvarar bara 3,11 kronor per timme.

Virpi Palmunen är personlig assistent (men med annan arbetsgivare):
– Självklart måste vi assistenter ha samma löneutveckling som andra. Får vi inte det kommer fler och fler lämna yrket. Vårt arbete är ändå grunden för att brukarna ska kunna leva sina liv.
– Det är mycket positivt att de afghanska ungdomarnas sittstrejk räcker ut en hand till oss och ordnar en riksomfattande protestdag där de bland annat kräver mer pengar till LSS-stöd. Att de säger att vi måste kämpa ihop för att vinna. Jag ska definitivt gå på deras demonstration den 12 september under parollen ”Vi bygger landet” och jag uppmanar alla andra inom LSS att göra detsamma. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!