Kommunalare kräver rejäla lönelyft

2011-02-16 12:24:37
Vid Kommunals sektion 28 (västra Stockholm) årsmö­te den 10 februari antogs ett uttalande med tuffa krav inför avtalsrörelsen 2012. Uttalandet hade författats av Kommunal klubb Hässelby-Vällingby.

I uttalandet heter det bland annat att: ”Arbetsgivarna har gått med miljardöverskott de senaste åren, men vi som arbetar inom omsorg, utbildning och vård, som skapat dessa överskott, får inte ta del av dem. Pengarna läggs antingen på hög eller hjälper till att finansiera skattesänkningar, trots att kvinnodominerande yrkens löner ligger tusenlappar under mansdominerade yrken… Vi har dessutom en växande otrygghet på arbetsplatserna. En bidragande orsak är att arbetsgivarna väljer att inte fastanställa personal, och istället låter medarbetare pendla mellan vi-
kariat och AVA-anställning [all-män visstidsanställning]. Många är tvungna att jobba deltid trots att de vill jobba heltid. Det är ett problem som berör nästan uteslutan­de kvinnodominerande yrken.”
Uttalandet avslutas med en uppmaning till förbundsledningen om att driva följande krav i avtalsrörelsen 2012:
att löneutrymmet utgörs av minst 1 800 kronor per heltidsanställd medlem och månad, med en individgaranti på 900 kronor;
att ersätta det individuella lönesystemet med ett system baserat på befattning;
att visstidsanställda medlemmar kan räkna samman sin LAS-tid för AVA och vikariat och att omgående sänka heltidsmåttet med minst 5 timmar per vecka för våra yrkesgrupper.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!