Kommunals förhandlingar avbrutna

2007-05-09 13:48:46
Först hoppades Kommunals ledning att man skulle kunna teckna ett avtal med arbetsgivaren Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) innan 1 maj. Sedan första helgen i maj och efter det ett avtal under måndagen den 7 maj.
Men den 7 maj avbröts förhandlingarna.

”Var det ett självmål från facket att sluta ett avtal som går ut mitt i sommaren? Nu kan ju arbetsgivaren sitta och rulla tummarna i en och en halv månad”, frågade Kommunalarbetaren Håkan Pettersson, avtalsansvarig och Kommunals andre vice ordförande. En rak fråga som satte huvudet på spiken.

Gömt strejkvapnet

Med strejkvapnet väl undangömt, med flera månader kvar av avtalet och därmed fredsplikten, är det praktiskt taget omöjligt att pressa en envis arbetsgivare, särskilt en så stor och tjurnackad som Sveriges Kommuner och Landsting.
Ett annat problem är förstås att avtalet går ut mitt i sommaren, då de flesta är på semester, långt efter momentum från andra stora förbund som Metall, Hotell och restaurang samt Handels avtalsrörelser.
Arbetsgivarna måste ställas till svars för hur kvinnor i snitt kan tjäna 68 procent av en manslön, på 2000-talet i ”världens mest jämställda land”.
När arbetsgivare och högerpolitiker pratar om ”moderniseringar” menar de försämringar som vrider klockan tillbaka.
Eggen måste nu riktas med full kraft och största möjliga uppslutning mot arbetsgivarna för att få igenom kraven på fasta heltidsjobb med schyssta löner.
Avtalskraven saknar varje prutmån.
Bilbo Göransson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!