Kommunals hot mot Bilbo kvar

2008-01-16 12:37:28

foto: AnnaMaria Berggren Ericsson
Bilbo Göransson, barnskötare, hotas med uteslutning ur Kommunal.

Uteslutningshotet mot Bilbo Göransson är ännu inte avvärjt. Kommunalledningens linje har hela tiden varit att utredningen är ren rutin, eftersom det funnits en anmälan mot Bilbo från en enskild medlem. Men trots att representanter för Kommunal informellt sagt att ”det inte blir någon uteslutning” fortsätter de byråkratiska kvarnarna att mala.

Bilbo Göransson uppmanades att vara inne med sin kommentar senast fredagen den 28 december – utan att ens ha fått läsa varken anmälan eller Kommunal Stockholms kommentar, men under de snart tre veckor som gått sedan dess har ingenting hänt. Den ansvarige utredaren på Kommunals förbundskontor, Christer Thilén, har nu åkt på två veckors semester, vilket fördröjer ärendet ytterligare.

Oklart när beslut tas

Till tidningen Arbetaren säger Kommunals förste vice ordförande Lars-Åke Almqvist att han ”inte vill uttala sig innan utredningen är klar”. Där sägs också att beslut ska fattas av förbundsledningen, men inte när det ska ske.
Hotet mot Bilbo Göransson hänger kvar, på grund av hans insats inför den stora demonstrationen mot högerregeringen den 18 september förra året, där Kommunaltoppen vägrade att delta. Direkt efter att 18 september blivit en stor framgång tog dock Kommunal ett eget ”initiativ” – ytterst små men mediabevakade torgmöten mot regeringen.
Det är uppenbart att Kommunalledningen vill varna aktivister inom förbundet. Bilbo har dock starkt stöd i sin egen Kommunalsektion som krävt att utredningen ska läggas ner. Men så länge hotet finns kvar måste alla de lokala fack som har försvarat Bilbo Göransson mot hotet om uteslutning ha beredskap för att fortsätta att agera.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!