”Kommunen ser bara pengar – inte äldreomsorg”

2016-02-10 11:07:49
I förra veckan rapporterades om upprörda och nästan hätska stämningar på Skottsundsbackens äldreboende i Sundsvall. Bakgrunden var ett möte där ledningen informerade anställda och anhöriga om sparförslaget.

En konsekvens av de föreslagna neddragningarna var att en anställd skulle kunna tvingas ta hand om tre avdelningar nattetid. Oron och ilskan över nedragningarna har haft en stor plats på insändarsidor och sociala media senaste veckorna.

Hans Lindén, som har en dement fru på ett boende, skriver i en insändare i Sundsvalls Tidning: ”Om man nu minskar exempelvis nattbemanningen märker inte vi om vår anhörige får vänta på hjälp, eller till slut kissar på sig i sin ensamhet. Men tänk tanken när du sitter med fredagsmyset, då smakar det kanske inte lika gott.”

Signaturen ”Uskan som snart slutar på Sundsvalls kommun” skriver i samma tidning: ”Det ramlas och bryts ben. Men det är ok säger våra chefer som sitter ner. Kommunen ser pengar och inget mer. Vi ska kalla våra boende kunder för det är allt de är? Skulle du vilja bo så här?  Jag har aldrig känt mig så misslyckad som uska.”

Socialdirektören Silvia Sandin Viberg försvarar sig med att hennes uppdrag från politikerna är att få ned kostnaderna. 

Kommunals huvudskyddsombud Lillemor Lång, som vi har intervjuat i Offensiv tidigare, berättar: 

– Den psykosociala arbetssituationen är hemsk, jag förstår inte hur Sundsvalls kommun ska kunna få till en anständig äldrevård. Det har gått för långt redan nu.

Politikerna och deras tjänstemän försöker som vanligt att motivera möjligheterna till besparingar (nedskärningar) genom att jämföra med andra kommuner där de har klarat situationen med mindre pengar. Problemet är att förutom svårigheterna att göra vettiga jämförelser mellan olika orter leder detta till en tävling över landet om att bedriva omsorgen på billigaste sättet. En tävling mot botten!

Personalen är redan idag överbelastad. Många är sjukskrivna. De äldre hinns inte alltid med. Ändå planeras nu ytterligare neddragningar. För att vända utvecklingen behövs en kampanj för mer resurser och personal. Budgeten för äldreomsorgen behöver tvärtom ökas. Det behövs bättre arbetsvillkor och löner! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!