Kommunen skänker COOP Arena till Luleå Hockey

2007-12-12 15:46:04
I ett ovanligt skamlöst förslag föreslår kommunalråd Karl Petersen att Luleå Hockey ska få ta över Coopa Arena och tre träningshallar. På papperet ser det ut som ett rent köp, men i praktiken skänker kommunen bort arenan.

Orsaken till affären är Luleå Hockeys svaga ekonomi och därmed svårigheter att hålla sig kvar i elitserien. Laget har balanserat just ovanför nedflyttningsstrecket de senaste säsongerna och nu menar klubben att det enda sättet att skaffa sig ekonomiska muskler är genom att ta över arenan.
Genom att hyra ut loger till företag, fler restauranger och barer (d v s alkoholförsäljning), vill klubben öka omsättningen med tiotals miljoner kronor för att kunna köpa dyrare spelare.
Förslaget till avtal är en mycket komplicerad konstruktion. På papperet köper Luleå Hockey arenan för 260 miljoner kronor. Innan köpet ska dock Luleå kommun renovera arenan för hela 186 miljoner kronor.
Dessutom förbinder sig Luleå kommun att hyra tillbaka ”istid” till ungdomshockey, curling, konståkning etc för 27 miljoner kronor per år – i 30 år! Detta överstiger dagens kostnader för ishallen med 11 miljoner kronor årligen. Kommunen tar alltså på sig en merkostnad på 330 miljoner kronor över 30 års tid.

Borgar för banklånet

För att banken ska godta att Luleå Hockey lånar pengar till köpet, förbinder sig Luleå kommun att betala hyrespengar direkt till banken för att täcka räntor och amorteringar.
– Det finns ett folkligt engagemang för Luleå Hockey men vi anser att det inte kan vara kommunens uppgift att hålla klubben kvar i elitserien. Utvecklingen med satsning på loger o s v, visar också hur hockeyn byter publik till de med tjocka plånböcker, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.
– På det här sättet förlorar kommunen kontrollen över arenan, men står kvar med ansvaret om det går dåligt. Dessutom sponsras en rent kommersiell verksamhet i ett avtal som löper på 30 år. RS anser att kommunala resurser ska gå till skola, vård, breddidrott etc, inte till det som idag är en ren nöjesindustri, säger Göran Thyni, som sitter i kommunfullmäktige för RS.
– Det här är ett skandalöst avtal. I slutändan betyder det att Luleå Hockey får en upprustad arena till skänks och kommunen får stå för fiolerna, avslutar Jonas Brännberg.
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!