Kongo: 40 kronor i månadslön

2013-01-20 01:51:12


– Kongo är i praktiken en diktatur. Den som protesterar angrips av polis och militär, säger Reagan Matulu till Offensiv.

– Kongo är ett krigshärjat land i extrem kris. Folket svälter, men landets ministrar har miljoner på sina konton.
Det säger Reagan Matulu, som tycker att det i Sverige behövs mycket mer information om den verkliga situationen i Kongo.

– Politikerna i parlamentet tjänar mer än motsvarande 60 000 kronor i månaden och betalar ingen skatt. Det ska jämföras med att en typisk lön för lärare eller kommunala städerskor kan vara 120 kronor – för tre månader!
– Ingen kan leva på såna löner. Många kör taxi på nätter och helger. Andra säljer majs och jordnötter på gatan. Lärare tar ut avgifter av elever­na för att klara sig. Det finns korruption på alla nivåer i samhället, säger Reagan Matulu.
Många svälter och de allra flesta har aldrig råd att äta t ex kyckling. Den desperata hungern och nöden får även ännu värre konsekvenser.
– Prostitutionen är utbredd, även barnprostitution. Kriminaliteten är på en mycket hög nivå.

Mineralrikedomarna i Kongo är större än i något annat land. President Joseph Kabilas regim har stöd av de styrande i USA, EU och Kina, som alla har stora företag som driver gruvor och andra projekt i Kongo. De investeringar och byggen som sker i landet hänger alla samman med gruvindustrin. På sistone har kinesis­ka företag gjort stora investeringar.
– Det råder massarbetslöshet i Kongo och de kinesiska bolagen utnyttjar kongoleserna som slavarbeta­re. De europeiska och amerikanska bolagen agerar på samma sätt. Det är en imperialistisk nykolonialisering som pågår, säger Reagan Matulu.
De makter som stödjer Kabila säljer också vapen och ger bistånd till regimen.
– Kongo är i praktiken en diktatur. Den som protesterar angrips av polis och militär. Ledaren för det enda officiella oppositionspartiet sitter i husarrest. Så är situationen i huvudstaden Kinshasa. I Goma i östra Kongo och andra delar av landet pågår ständiga militära konflikter mellan Kabilas armé och andra väpnade grupper.
– Jag vill engagera i första hand unga kongoleser i Sverige att informera om läget. Till exempel att Sveriges utrikesminister Carl Bildt stödjer Kabilas regim, säger Reagan Matulu.
Reagan Matulu är 21 år och nybli­ven prenumerant på Offensiv, som han tycker ”säger sanningen om Kongo”. Han har organiserat ett möte om Kongo, inklusive musik, i Jönköping och tänker genomföra fler ungdomskonferenser och protester under 2013.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!