Kongo efter valet

2006-11-15 14:05:28
Väpnade grupper från de båda presidentkandidaterna i Kongo utkämpade en eldstrid i huvudstaden Kinshasa i lördags. Detta trots att slutresultatet av andra omgången i presidentvalet ännu inte är klart. ”Det finns farhågor att inbördeskrig bryter ut när valresultatet tillkännages …”, rapporterade tidningen Metros utsände.

Automatvapen, raketdrivna granater och granatkastare användes i ett slag som varade fyra timmar, utanför Jean-Pierre Bembas högkvarter. Bemba är den vice president som står mot president Joseph Kabila i den andra omgången.
”Dussintals tungt beväpnade stridande – en del i uniform, andra inte – svingade maskingevär och pistoler. En man delade ut ammunition till maskingevär medan andra debatterade”, rapporterade en nyhetsbyrå.

Nya dödsoffer

Fyra personer dödades, varav tre civila förbipasserande. Det som utlöste striderna var att polisen med våld försökte upplösa en demonstration med ungdomar som stöder Bemba. Bembas anhängare hävdar att valfusket är utbrett, med mer än en miljon falska röster. Delresultat från förra veckan säger att Kabila leder med 60 procent mot Bembas 40 procent.
Slutresultatet sägs ska vara klart den 19 november. Omedelbart efter den första valomgången i augusti utbröt eldstrider där 30 personer dödades. FN- och EU-trupperna har denna gång försökt rensa Kinshasa på vapen. I lördags ingrep FN med pansarfordon och EU med en helikopter för att försöka begränsa striderna.
Kinshasa är idag en militariserad stad, med FN-trupper på vakt på alla huvudvägar och utanför Bembas residens. Bembas anhängare hävdar att Kabila använder provokatörer för att skapa våldet.
Valet i Kongo har planerats och finansierats av FN och Västmakterna, med målsättningen att skapa legitimitet för regeringen, där man utgått från att Kabila kommer att sitta kvar. Detta skulle dels öka möjligheterna för fortsatt exploatering av Kongos enorma mineraltillgångar för Västbolag, dels öka möjligheterna för EU-regeringarna att stoppa och utvisa flyktingar från Kongo.
Joseph Kabila kom till makten efter att hans påstådda far, Laurent Kabila, mördats 2001. Kabila har en egen armé från 1990-talet, då Laurent Kabila ledde ett uppror mot dåvarande presidenten Mobuto. Även Jean-Pierre Bemba har en egen armé, som i början av 2000-talet styrde över stora delar av nordöstra Kongo.
Under krigen 1996-2003 och fram till idag har fem miljoner människor dödats i Kongo, av militära strider eller av sjukdomar och svält som följt av krigen. Trots fredsavtalet från 2003 finns alla faktorer som ledde fram till krigen kvar i Kongo: naturtillgångarna, krigsherrarna med stor tillgång till vapen, Västbolagens utsugning, den extrema fattigdomen och nöden, samt bristen på organisationer för arbetare och fattiga som kan vända utvecklingen.
Av de omkring 30 000 barnsoldater som beräknades finnas i Kongo 2003, är 11 000 fortfarande i händerna på väpnade grupper, rapporterade Amnesty International i oktober. 40 procent av dem är flickor som utnyttjas som sex- och hushållsslavar.
En annan undersökning, där också Amnesty medverkar, konstaterar att FN:s exportstopp inte hindrat inflödet av vapen i landet. USA, Ryssland och Sydafrika är några länder vars vapenindustrier indirekt exporterar till Kongo.

En terrorarmé

Samtidigt utpekas den kongolesiska armén som ”den värsta människorättskränkaren” av människorättsorganisationen Human Rights Watch. Istället för att skydda civilbefolkningen i Ituri i nordväst så organiserar armén övergrepp, bland annat kidnappas civila för att bli tvångsarbetare i guldgruvor (Göteborgs-Posten 17 oktober).
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!