Korrupt Arlaledning lever lyxliv medan bönderna går på knäna

2016-02-10 11:46:15
Arlas ledning säger till mjölkbönderna att mjölkpriserna inte kan höjas, samtidigt som ledningen spenderar stora summor pengar på taxiresor, golfrundor och banketter. Detta avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning i programmet som sändes onsdagen den 3 februari.

Uppdrag Gransknings avslöjande visar på en kultur av korruption inom ledningen för storföretaget Arla. I augusti 2014 arrangerade Arla en golftävling där de delade ut golfutrustning i present till deltagarna, bjöd på festmat, vin och sprit, cigaretter, godis och övernattning. För de 26 deltagarna blev notan 120 000 kronor, vilket Arla betalade. 

Utöver Arlas egna tjänstemän och chefer deltog även kunder, vilket innebär att det kan betraktas som att Arlas ledning har delat ut mutor. Detta då det var ett nöjes­event och inte affärsrelaterat, enligt Institutet mot mutors generalsekreterare Helena Sundén.

Det framkommer även att flera tjänstemän på Arla har använt företagskortet för att göra privata inköp. En av dem sticker ut då en tjänsteman har spenderat tusentals kronor på inköp av kläder, alkohol, körkortsteori, tv-kanaler och en flygresa till London åt en familjemedlem. Flera ur ledningen har leasade bilar som företaget betalar för, samtidigt som de åker taxi flera gånger om dagen på företagets bekostnad.

Arlas vd, Henri de Sauvage Nolting, lyckas inte ge några tillfredsställande svar under intervjun med Uppdrag Gransknings reporter. Han säger att Arla tidigare har tillåtit anställda att göra privata köp med företagskortet så länge det betalas tillbaka i slutet av månaden.

Majoriteten av Arla-bönderna går en krona back på varje liter mjölk som säljs. En grupp Arla-bönder i Västsverige tog ifjol fram ett förslag på att de produkter som är märkta med att de kommer från svenska mjölkgårdar ska prishöjas med en krona, vilket skulle ge mjölkbönderna 40-45 öre mer per liter såld. Många mjölkbönder har svårt att få ekonomin att gå ihop, och under en period förra året försvann drygt en mjölkgård om dagen i Sverige.

Förslaget om höjt pris på mjölk från svenska gårdar stöddes av många Arla-bönder och presenterades vid flera tillfällen för Arlas ledning förra sommaren. Ledningen nekade bönderna detta med motiveringen att det inte är rätt väg att gå. Men medan Arla-bönderna går på knäna i sitt arbete och går back ekonomiskt utnyttjar ledningen företagets pengar för privata ändamål och ändamål som kan betraktas som mutaffärer. 

Som det ser ut idag drivs Arla, som fortfarande kallas kooperativ, som det kapitalistiska och vinstdrivande storföretag det i praktiken är. Kooperativet Arla måste återgå till att bli ett verkligt kooperativ där det är medlemmarna, bönderna, som styr. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!