Kulturvrål för Musikens Makt

2016-11-23 12:42:40


Musikens Makts logga.

Politiker och tjänstemän i Luleå Kommun anser att kommunens kulturliv måste upphandlas för ett bättre företagsklimat.

Förra veckan slog en bomb ned i Luleås och Norrbottens kulturliv. Beredningen inför Kommunstyrelsen arbetsutskott (där tjänstemän och kommunalråden sitter) föreslog att föreningen som genomför musikfestivalen Musikens Makt skulle förlora sitt bidrag och festivalen skulle istället ”upphandlas” för ett bättre ”företagsklimat”. Efter ett lokalt kulturuppror och över 3 000 namnunderskrifter på några få dagar tvingades kommunledningen till en halv reträtt och beslutade om återremiss.

– Det är faktiskt helt sjukt att försöka upphandla en idéburen festival som dessutom är drogfri och gratis. Det går inte att köpa ett brinnande musikintresse, kontakter lokalt och nationellt inom musiklivet, eller vilket företag som helst att ta över en idé som skapat en väldigt uppskattad musikfestival som har gott rykte i hela landet. Förslaget är marknadstänk och nyliberalism i dess mest bisarra form, sade Jonas Brännberg, Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare vid kommunens presskonferens.

Lika stor skandal är att de som lägger förslaget är Tillväxtkontoret, som dessutom inte har bett om synpunkter från de i kommunen som sysslar med dessa frågor, till exempel kultur- eller socialförvaltningen.

En osmakligt bakgrund till förslaget är att tillväxtkontorets chef, med gillande från kommunalrådet Niklas Nordström, i ett inlägg på Facebook uppenbart ville tysta en företrädare för Musikens Makt som kritiserade kommunen för att den inte betalade schysst gage till artister. 

– Niklas Nordström var också den socialdemokrat som i arbetsutskottet var mest kritisk till Musikens Makt, bland annat genom att hävda att festivalen hade få och enbart ”lokala besökare”, säger Jonas Brännberg

Att detta varit en plan sedan länge kan ses i tidigare kommunala bidragsbeslut där kommunen försökt tillskansa sig ägandet av namnet Musikens Makt (som sedan länge ägs av dem som drev en proggtidning med samma namn på 70-talet). 

– Rättvisepartiet Socialisterna anser att Musikens Makt förstås ska ges fortsatt bidrag 2017. Om det finns synpunkter på hur festivalen fungerar eller organiseras krävs dialog, inte hot och marknadstänk, säger Jonas Brännberg. 

Även i denna fråga fortsätter formeringen av en ny storkoalition i Luleå där Socialdemokraterna stöds av Moderaterna och Landsbygdspartiet.

Tack vare snabba protester med stöd i hela musiksverige, bland annat av Eva Dahlgren och Dennis Lyxsén, tvingades S till en återremiss. Nu måste kampen fortsätta för att ett drogfritt, feministiskt och gratis arrangemang med musiken i centrum får leva vidare. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!