Kuppförsök mot Hyresgästföreningen Väst

Tisdagen den 4 februari, just innan Offensivs pressläggning, meddelar Hyresgästföreningens centrala ledning att ”Hela styrelsen för Hyresgästföreningen Västra Sverige med ordförande Kristofer Lundberg i spetsen blir av med sina befogenheter.”

av OFFENSIVs redaktion

Detta sker dagen efter ett möte med 81 lokala ordföranden i Väst, för att planera protestdagen mot marknadshyra den 18 april. Mötet antog ett uttalande som skarpt kritiserar ”regeringspartiernas svek mot väljarna genom att gå med på fri hyressättning i nyproduktion öppnas ett nytt kapitel i svensk politik med hot om marknadshyra, som första steg i nyproduktion men med siktet inställt på hela beståndet.”

Januariavtalet möts av protestdag den 18 april

Sedan slår förbundsledningen till mot påstådda ”ekonomiska oegentligheter”. Förbundsordföranden Marie Linder säger till Hem&Hyra att hon fått ”information” om detta ”någon gång under hösten”, vilket ledde till en utredning som nu blivit klar. Under hela denna tid kontaktades inte Hyresgästföreningen Väst. Marie Linder förklarar inte vad det handlar om eller vilka konsekvenserna det enligt henne blir för Hyresgästföreningen Väst. 

Redan tidigare i år har Socialdemokraterna lanserat en motkandidat mot sittande regionordförande Kristofer Lundberg, som är medlem i Rättvisepartiet Socialisterna. När Kristofer valdes 2018 fick han 60 procent av rösterna medan Socialdemokraternas huvudkandidat fick under 20 procent.

Offensiv pratade med Kristofer Lundberg strax efter att han fått beskedet om förbundsstyrelsens extrema åtgärd.

– Detta handlar framförallt om tre saker. Riksförbundet har varit motståndare till region Västra Sverige sedan dess att jag blev vald till regionordförande. De har försökt förminska och isolera oss utan att lyckas.

(S)-attack mot hyresgästkampen – Offensiv svarar Alexander Hutters debattartikel

– Vi mobiliserar till en protestdag mot regeringen som har alla möjligheter att bli omfattande, igår hölls ett möte med 81 ordförande för att planera protesterna mot regeringen. 

– Vi närmar oss omvalet för regionvalet för Hyresgästförening­en Västra Sverige, socialdemokratin har gjort allt för att byta ut den stridbara regionstyrelsen, den kampanjen verkar ha misslyckats då uppslutningen till stöd för regionstyrelsen ute i regionen varit omfattande. 

– Då återstår bara en byråkratisk kupp. Enda sättet att avbryta utvecklingen är att försöka genomföra ett karaktärsmord på de som leder utvecklingen. 

– Ingen information har givits regionstyrelsen, vi får informationen via media som ringer och ställer frågor och jag får uppmaning om timeout från förbundsordföranden via pressmeddelanden.  Regionstyrelsens förtroendevalda har bett om större insyn över ekonomin. Vi har bett om enklare och mer konkreta ekonomirapporter för att få insyn i vår egen ekonomi. 

Faktum är att Kristofer Lundberg inte kan vara ansvarig för ekonomiska oegentligheter då han inte har tillgång till regionens ekonomi. Det är andra som betalar fakturorna. Deras åtgärder handlar inte om ekonomiska oegentligheter. De bör istället ses som extrema diktatoriska tillslag i en politisk strid, när hyresrätten är hotad och hyresgästerna behöver en kämpande hyresgäströrelse. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!