Kvinnokamp mot högerpolitiken

2012-02-29 13:37:05


Vinster i välfärden är ett allvarligt hot mot kvinnors arbetsvillkor.

Det nalkas internationell kvinnodag och är dags att ställa in siktet på årets 8 mars-demonstrationer. Förra året kom inspirationen från Mellanösterns och Nordafrikas kvinnor.

I år visar EU:s diktat mot Greklands lågavlönade och fattiga vilken stor fara det kapitalistiska systemet utgör för välfärden. För att rädda de europeiska bankerna tvingas grekiska barn till hunger, larmrapporter kommer om skolelever som svimmar och om familjer som väljer att lämna bort sina barn för att de inte kan ge dem mat.

Den offentliga sektorn har länge varit kvinnornas arbetsmarknad här i Sverige och det är också den utbyggda barnomsorgen, skolan, äldreomsorgen och vården som har gjort mycket av kvinnors gratisvårdande till avlönade yrken och ökat kvinnors möjlighet till lönearbete och egen inkomst.
Detta har sedan 1960-talet varit revolutionerande för jämställdheten. Hur behandlas denna sektor idag?
I Grekland har de offentliganställdas löner sedan 2009 halverats redan innan det senaste krispaket.

I Sverige tjatas det vid varje avtalsrörelse om att det inte finns pengar till att höja de offentliganställdas löner eller villkor. Det är lögn för pengar finns det, men politikerna har bestämt en annan prioritering och skänker skattepengar till de privata vårdbolagens chefslöner, aktieutdelningar, skattefiffel, vinster och upphandlingsprocessernas kostnader. Priset får betalas av brukare och anställda.
Åtskilliga rapporter som återgetts i Offensiv visar detta, bland annat att personaltätheten är 10 procent lägre i privata äldreboenden och 20 procent lägre i privata gymnasieskolor än i kommunala.

Efter att vanvården i Caremas och andra privata vårdbolags regi avslöjats, kokar det av ilska vilket bland annat uttrycks i nätverket Välfärd utan Vinst. Det är därför bra att Välfärd utan Vinst demonstrerar i Stockholm den 8 mars, och att frågan även kommer att lyftas på 8 marskommitténs demonstration i Göteborg och på Rättvisepartiet Socialisternas torgmöte i Luleå samma dag.
Med budskapet att det får vara ett slut på skandalerna och att vård, skola och omsorg borde drivas i offentlig regi kommer Välfärd utan Vinst att göra ett stopp vid SKL – Sveriges Kommuner och Landsting  – för att senare ansluta till 8 mars-kommitténs demonstration (se annons nedan).

Demonstrationer & möten 8 mars:

Malmö
Demonstration, samling 18.30 Gustav Adolfs torg
Arr: Vänsterpartiet, SSU m fl

Göteborg
Demonstration, samling 17.30 Gustav Adolfs torg
Arr: 8 marskommittén
Borås
För mer info se: socialisterna.org/boras
Arr: RS, SSU och FI

Stockholm
Demonstration, samling17.00 Mariatorget
Arr: Välfärd utan vinst

Demonstration, samling 18.00 Slussen
Arr: 8 mars-kommittén

Övriga orter: 
Se lokal annonsering

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!