”Lägg inte ned ungkulturhuset Porten”

2017-04-12 23:15:56
Dialogmötet den 5 april om Ungkulturhuset Portens framtid i Jordbro Kultur- och föreningshus samlade ett femtiotal ungdomar, föreningsaktiva och även politiker.
Budskapet till de styrande politikerna i Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet gick inte att ta miste på: Lägg inte ned Porten!

Rättvisepartiet Socialisterna argumenterade emot nedläggning av Porten på kommunfullmäktigemötet i februari och riktade även hård kritik mot hur Kultur- och fritidsnämndens ledning överskrider sina befogenheter utan demokratiska diskussioner och beslut.

Portens verksamhet i Jordbro är resterna av Ungdomens hus Lake­side som kommunledningen lade ned år 2015 trots protester och demonstrationer av ungdomarna och Rättvisepartiet Socialisterna.
– Alla unga förde fram hur viktig verksamheten är. Många idéer fördes fram för att utveckla Porten, utveckla kreativitet och för att erbjuda fler att delta.
– Flera talade om hur en nedläggning skulle leda till ökad passivitet, depression men också risk för kriminalitet. Vi tycker att det är en självklarhet att Porten ska vara kvar, sa Sadia Islam Hogg från Rättvisepartiet Socialisterna Haninge som deltog på mötet.
Porten riktar sig till ungdomar och unga vuxna i åldern 16-25 år och har fokus på ungas kreativa skapande i till exempel musik, dans och film med hjälp av coacher. Porten förmedlar också praktikplatser och ordnar workshops i allt från CV-skrivande till datorbygge. När fritidsgården stänger dras många unga till Porten som har öppet längre. Många ungdomar och föreningsaktiva förde fram behovet av drogfria mötesplatser, särskilt i Jordbro där det finns en stor avsaknad av just drogfria mötesplatser för unga.

Förvaltningschefen talade om ett ”kärvt budgetläge” och Kultur- och fritidsnämndens ordförande Mehmet Coksürer (MP) förde fram att de vill titta på möjligheten att gå över till föreningsdriven regi. Det skulle ”utveckla verksamheten” enligt de styrande politikerna, men syftet är egentligen att spara pengar och spara in på anställningar.
– Många har pratat här ikväll om barnkonventionen och allas rätt till en likvärdig uppväxt. Men i verklighetren är det stora klyftor mellan kommunerna, sa Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson och redogjorde för hur Haninge satsar mycket mindre på allmän fritidsverksamhet än de flesta andra kommuner i länet.
– Nonsens! avbröt nämndens vice ordförande Christer Erlandsson (S).
Christer Erlandsson menade att kommunerna inte kunde jämföras då Haninge har nolltaxa inom flera verksamheter (dagkollo och hyra av idrottshallar).

– En konstig bortförklaring då många andra kommuner också har flera nolltaxor och ändå lägger långt mer än Haninge på fritidsverksamhet. Siffrorna är för övrigt från 2015, då nolltaxa ej fanns i Haninge.
– Sedan dess har Christer Erlandsson och hans gäng lagt ned både ungdomens hus Lakeside och Jordbrogården med fritidsverksamhet för ungdomar med funktionsnedsättning, påminde Mattias Bernhardsson, Rättvisepartiet Socialisterna. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!