Låglönerevolt i New York

2012-12-12 18:25:10




Den 29 november lämnade de anställda på dussintals snabbmatsrestauranger sina arbetsplatser, bildade strejkvaktskedjor utanför dem och ställde krav på högre löner, bättre arbetstider och fackliga rättigheter.

Det är en myt att snabbmatsjobb bara är för ungdomar som vill tjäna lite extra pengar. Det finns nästan 50 000 snabbmatsarbetare i New York City och för många av dem är det den enda inkomstkällan för dem själva och deras familjer.
Anställda i snabbmatskök jobbar för en minimilön på 7,25 dollar (48 kronor) i timmen och många är beroende av matkuponger och andra statliga bidrag för sin överlevnad. Med en så liten inkomst per vecka tvingas många att bo på härbärgen.
McDonald’s rapporteras faktiskt ha rekryterat personal på härbärgen för hemlösa.
På Midtown i Manhattan, New York City där arbetare på Burger King, Wendy’s KCF och andra restauranger gick ut i strejk, finns superutsugningen av snabbmatsarbetarna sida vid sida med med allt vad New Yorks glitter och glamour heter ifråga om kommers, shoppande och turism.

Nu tar dock dessa arbetare ställning och vi som socialister  ger dem vårt ovillkorliga stöd.
Det är en del av en kampanj kallad Fast Food Forward, som backas upp av New York Communities for Change (NYCC, New York-grannskap för förändring), UnitedNY.org, Black Institute och fackförbundet SEIU. Det är det största försöket någonsin att organsisera snabbmatsarbetare.
Ett av kraven är 15 dollar (100 kronor) per timme i lön. Budskapet lyder: ”Vi förtjänar en lön att leva på”. Sanningen att säga är en timlön på 15 dollar inte tillräckligt att leva på för alla, särskilt inte de med familjer, men det är ett steg i rätt riktning.

Snabbmatsarbetarna är inte de enda som vidtar djärva åtgärder i kampen för bättre villkor.
På den så kallade Svarta fredagen (the Black Friday, USA:s största shopping- och readag och traditionellt den dag då julhandeln inleds, i år fredagen den 23 nobember) genomfördes konfliktåtgärder av uppemot 1 000 Walmart-anställda runt om i landet. De krävde fackliga rättigheter, rimligare arbetstider, en lön på 13 dollar (86 kronor) i timmen och befrielse från repressalier mot dem som tar till orda och sjunger ut.
Dessa åtgärder var inte några engångsföreteelser utan en del av en pågående kampanj från de Walmart-anställdas sida.

Fast Food Forward-kampanjen är ett steg i rätt riktning. Snarare än att organisera enskilda restauranger eller restaurangkedjor, har kampanjen som mål att organisera hela snabbmatsindustrin i New York City i ett svep.
En strategi behöver utarbetas för att få till stånd väl samordnade stridsåtgärder i en verkligt massiv skala om dessa företag ska kunna fås på knä.

Vi kommer att behöva strejker och walkouts på hundratals snabbmatsställen, med väl synliga strejkvakter utanför som backas upp av tusentals Occupy- och fackliga aktivister samt andra anhängare.
Detta kommer att kräva förberedelser och att arbetarna själva tar tag i kampen genom att bilda egna arbetsplatskommittéer och länka ihop dem för att utveckla en strategi och samordnade stridsåtgärder.

Jesse Langer
New York City

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!