Landstingsrådet (S) avgår – fortsatt kamp för vårdjobben i Västernorrland

2010-02-17 15:28:57
I måndags avgick Ewa Söderberg (S), landstingsråd i Västernorrland, med omedelbar verkan. Att protesterna fick landstingsrådet att gå visar att kamp lönar sig. Det är en lärdom som nu måste användas för att försvara vården och stoppa nedskärningarna.

Strävan efter att rädda sina jobb fick länets sossepolitiker att dra bort sitt stöd till Ewa Söderberg. Men hennes avgång innebär inte något stopp på nedskärningspolitiken, nytt lands­tingsråd utan ny politik blir Elisabet Strömqvist (S).
Protesterna mot nedskärningarna och skandalerna vid Sundsvalls sjukhus har som det rapporterades om i förra veckans Offensiv utvecklats till en kris för länets socialdemokrater.
Fler och fler socialdemokrater började uttrycka misstro mot lands­tingsrådet Eva Söderberg. Så sent som i förra veckan ställde dock Söderberg frågan inför sossarnas lands­tingsgrupp: ”Är det någon som inte har förtroende för mig, så res er upp och säg till”. Ingen sa något då och media beskrev det som att partiet var enigt bakom Söderberg.

Dagen efter gick Kommunals alla sektionsordförande i länet gemensamt till angrepp på landstingsrådet och landstingsledningen.
– Förtroendet för Ewa Söderberg är naggat i kanten. Nästan obefintligt när man pratar med våra medlemmar. Jag är förvånad över att ingen soci­aldemokrat i landstingsfullmäktige ställde sig upp och kritiserade henne, sa Kjell Sjödin, ordförande för Kommunal i Västernorrland till Sundsvalls Tidning den 10 februari.
I förra veckan gick även ett tiotal patientföreningar ut gemensamt och krävde landstingsrådet Ewa Söderbergs (S) och sjukhusdirektören Sigbjörn Olofssons avgång.
De patientföreningar som ställde sig bakom kraven var Hjärt-och lung­sjukas förening i Sundsvall, ILCO, stomiopererade i Västernorrland, Bröstcancerföreningen Olivia i Medelpad med flera.
På den stora manifestationen på torget i lördags, som en före detta sjukhusdirektör och hans fru tog initiativ till, mötte kraven på hennes avgång stort jubel.

Protesterna mot Söderberg från patientföreningar och de aktivister som kämpat mot nedskärningarna uttrycker en önskan om att få ett slut på nedskärningarna och försvara en bra vård.
Kampen mot henne från övriga sossepolitiker samt oppositionspolitiker har varit ett sätt att dölja att de själva stått för samma politik. De viktigaste nedskärningsbesluten i lands­tingsfullmäktige har tagits med stor enighet mellan partierna.
Landstingsrådet Ewa Söderberg har tvingats avgå, men nedskärningspolitiken kommer att bestå om den inte stoppas.

RS i Sundsvall anser att det behövs en fortsatt mobilisering av ilskan mot Mantecs nedskärningskon- sulter och landstingsledningens massaker på vård och jobb. Vi kommer, tillsammans med Rädda Vården-nätverket, att göra allt för att kampen ska fortsätta.
Kommunal måste också visa att man menar allvar och inte bara prat-ar genom att mobilisera sina hotade medlemmar och delta i Rädda Vården-kampanjen.
Omedelbart bör facken i Västernorrland göra Internationella kvinnodagen den 8 mars till en kampdag för vårdjobben.

Per Johansson
RS:are och sjuksköterska i Västernorrlands landsting

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!