Lång lista på betalda drängar

2013-05-02 08:57:31
Efter att tidigare ha sålt sin röst till ”näringslivet” och lobbyorganisationer tar politikerna numera ofta steget fullt ut och blir själva direktörer och lobbyister.
En av dessa politruker är den tidigare statssekreteraren Stefan Stern (S), som efter att han lämnat sin plats som Mona Sahlins närmaste man blev betald dräng hos de privata välfärdsföretagen med titeln chefslobbyist för vinster i välfärden.
Nu går han vidare med att bli seniorrådgivare till familjen Wallenbergs maktbolag Investor. Stefan Stern ska enligt affärspressen ha särskilt fokus på Wallenbergarnas ”långsiktiga ägarengagemanget inom hälso- och sjukvårdssektorn, omsorg samt utbildning. Vidare ska han arbeta nära Investors ledning och affärsteamen runt Aleris och Kunskapsskolan”.
Han ska alltså försöka se till att Wallenbergimperiet blir nummer ett bland välfärdens profitörer och att S-topparna fortsätter med det löfvenska struntpratet ”Det låter sig inte göras”.
Stefan Stern är bara en i raden av politiker och höga tjänstemän som har övergått till lobbyverksamhet och ”rådgiveri”. Mer än var tredje politiker och politiskt tillsatta tjänstemän som lämnat riksdagen och regeringskansliet de senaste drygt sex åren har blivit lobbyister, enligt Aftonbladet.
På listan över politiker och höga tjänstemän som likt Stefan Stern fått betalt för att försvara vårdskandaler och friskoleelände hittar man bland annat:
Miljöpartisten Mikaela Valtersson, som när hon inte fick bli MP-språkrör istället gick till Kunskapsskolan och Friskolornas riksförbund.
Socialdemokraten Widar Andersson, tidigare ordförande för Friskolornas Riksförbund och nu betald propagandist för landets största skolkoncern Academedia tillika politisk redaktör för  Folkbladet (S).
Folkpartiets Håkan Tenelius som numera jobbar för Vårdföretagarna.
Moderaten Stig Orustfjord som nu har uppdraget att samla Svenskt Näringsliv, Almega, Friskolornas riksförbund och Vårdföretagarna bakom ett gemensamt försvar för vinster i välfärden.
Listan över nedskärningspolitiker som blir lobbyister för dagens pirater kan göras hur lång som helst. Och sak samma kan sägas om listan över politruker som fått ett välbetalt jobb inom vapenindustrin med uppdrag att sälja JAS och mer vapen till diktaturer. Diktatur- och vinstkrameri går hand i hand.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!