Långa köer till könsbyte i Göteborg

2007-04-11 14:53:34
De senaste åren har varit en svår tid för transsexuella i Göteborgsregionen som har förhoppningen om att få göra könsbyte. Möjligheten att ens få påbörja en utredning har varit minimal.

De senaste åren har Västra Götaland haft längre köer än övriga landet. Många transsexuella har fått vänta i flera år, vilket är oerhört påfrestande psykiskt.
Vägen till ett könsbyte är lång och dyr. Först efter medicinska, psykologiska och sociala utredningar, vilket tar upp till två år, får man påbörja hormonbehandlingar och sedan som sista instans ett kirurgiskt ingrepp. Den totala tiden blir fyra år, för den som har råd.
Transsexuell är en person som känner att han/hon fötts i fel kropp, vars könsidentitet, det vill säga det upplevda könet, inte stämmer överens med det kroppsliga könet.
Hos politiker har det funnits ett stort ointresse att ta detta på allvar. Men nu med press från HBT- (homo-, bi- och trans-) organisationer och efter möten med ett nätverk för bättre vård och stöd för transsexuella har politiker i hälso- och sjukvårdsutskottet fattat ett beslut om att starta upp ett regionalt utrednings- och bedömningsteam.

Kostnadsfri operation

Men det är mycket kvar att kämpa för. Trots denna förbättring möter personer som idag upptäcker att de lever i fel kropp och vill genomföra könsbytesoperation stora hinder.
Rättvisepartiet Socialisterna menar till exempel att lagen om att man idag måste skilja sig för att få genomföra en operation är absurd. Det är varje mans/kvinnas rätt att själv välja om man vill genomföra en operation. I dag är det svårt att genomföra en operation och dessutom blir det en klassfråga då bara de rika har råd. Därför borde könsbytesoperationer vara kostnadsfria.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!