Lärdomar från Chicago

2012-09-26 15:11:56
Det finns många lärdomar från strejken i Chicago att dra för lärare, annan skolpersonal, elever och föräldrar här i Sverige.
Först och främst strejkade Chicagos lärare för att 600 nya lärare inom konst, musik och sjukgymnastik skulle anställas,  att klasserna skulle vara mindre, mindre fokus på standardiserade prov samt ökad finansi­ering för elevvårdande tjänster inom skolan, t ex psykologer och klassrumsassistenter.

I Sverige står lärarlönerna och en verklig uppvärdering av lärarnas arbete just nu i centrum. Men frågan om exempelvis friskolornas effekter på utbildningen behöver också lyftas fram. Och vilka steg kan tas för att förena lärare, annan skolpersonal, elever och föräldrar?
Dessutom måste det särskilda löneavtalet för friskolelärarna, med sina betydligt mindre löneförhöjningar, ifrågasättas. Det går inte att skapa ett lönesystem för lärare uppdelade två lag, beroende på var de undervisar. Alla borde få samma löneförhöjning.

Jeff Skinner

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!