Låt de rika betala kapitalismens kris

2009-04-22 14:07:18
Riksbanken halverar räntan till en halv procent, men räknar ändå med det värsta raset för BNP i år sedan krigsåret 1940, med 4,5 procent.

När alla redan varslade nu tvingas gå från sina jobb väntar en arbetslöshet bland metall-, skogs- och träarbetare på 25 procent. Bland de unga under 25 år ligger arbetslösheten redan på denna nivå – den näst högsta inom he­la EU.

Ändå fick den
delegation från facken i bilindustrin som i måndags uppvakta­de regeringen inget gehör för sina förslag på en skrotningspremie, extraavdrag på tjänstebilar eller förlängd skattebefrielse för miljöbilar.
– Detta bekräftar den passivitet vi kände redan innan vi åkte upp och hur de ser på fordonsindustrin, sa Sören Carlsson, klubbordförande i Unionen på Volvo PV (SVT).

Då är det dags för fack­en att bryta sin egen passivitet och inte längre låta sig hunsas.
– Vi som är arbetslösa lever på undantag, nästan som livegna. Samtidigt höjer IF Metall a-kassaavgiften och lönerna ska sänkas. Det är vansinnigt, säger Elisabeth Carlsén, f d tvätteriarbetare i Bo­den och kandidat för ArbetarInitiativet.
– De rika har fått skattesänkningarna i massor, till exempel den nya orättvisa fastighetsskatten. Låt dem som har pengar betala!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!