”Låt Laziz stanna i Sverige”

2017-03-22 22:07:41

foto: Natalia Medina
Hotet om utvisning har åter dykt upp. Men 5 000 pers säger: ”Låt Laziz Stanna!”

Lördagen den 18 mars demonstrerade kampanjen ”Låt Laziz stanna i Sverige” och Asylrörelsen Stockholm på Sergels torg. Laziz Sharifov, 22 år, haningebo och svensk boxningsmästare i 64 kilo kom till Sverige 2008.
Redan 2010 och 2013/14 togs kampen för Laziz rätt till uppehållstillstånd. Nu hotas han åter av tvångsutvisning
till diktaturens Kazakstan och motståndet samlas igen.

Jesper Schinkler från Haninge Boxningsklubb berättade om Laziz som person och sparrningspartner under demonstrationen:
– Han [Laziz] är en extremt bra boxare och kommer att bli något stort även om han lite för snäll för boxningen. Han är såpass bra att han skulle kunna slå ut sina motståndare – sportens största mål är att visa sig totalt överlägsen genom att vinna på knockout. Men Laziz gör aldrig det. Omtyckt av alla och en genomsnäll person helt enkelt.

– Det är inte humant. De säger att han inte har tillräcklig anknytning till Sverige, men då känner jag att i så fall har inte jag det heller. Han har sin familj, sitt allt, här. Varför ska de skicka honom någonstans där han inte har någonting?, frågar Lena Johansson, aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och kampanjen ”Låt Laziz stanna i Sverige” sedan 2013, i lokaltidningen Mitt i Haninge som också bevakade demonstrationen.

Natalia Medina talade för Stockholms Arbetares Idrottsförening AIF Boxning:
– Den senaste tiden har det varit mycket diskussioner om förorten, gängbildningar och dödsskjutningar. Idrotten kan vara en viktig del, både förebyggande och som en väg ut. Genom att skapa en meningsfull fritid och samhörighet. Den svenska idrottsvärlden är full av goda förebilder, förebilder som många gånger är födda utanför landets gränser. Laziz är en av dessa förebilder. Förutom en lovande boxare som snart ska påbörja sin proffskarriär är Laziz en viktig tränare för många unga boxare.
– Inom idrotten har det länge funnits en gemenskap som inte frågar var du kommer ifrån. Som inte ifrågasätter din rätt att stanna i Sverige. En gemenskap som ger alla ett hem. Samhället bör ta efter idrottsrörelsen och ge Laziz ett hem här i Sverige och låta honom stanna, manade Natalia.
– Migrationsverkets bedömning är felaktig. Han borde redan ha beviljats permanent uppehållstillstånd baserat på hans anknytning till Sverige, säger Mattias Bernhardsson (RS) i Mitt i Haninge.
Laziz fick ett avslagsbeslut trots att hela hans familj har permanent uppehållstånd och att Laziz själv har bott i Sverige i nio år. På demonstrationen förklarade Mattias hur Migrationsverkets avslag var ett resultat av att S-MP-regeringen i princip har avskaffat asylrätten:
– Permanenta uppehållstillstånd har i princip avskaffats, krigsflyktingar får bara stanna i tre månader, politiska flyktingar i tre år och föräldrar splittras från sina barn.
Aftonbladet, Expressen, Mitt i Haninge och MMA-nytt har skrivit om utvisningsbeskedet. Advokaten har överklagat utvisningsbeslutet. Kampanjen samlar över 5 000 personer i Facebookgruppen och kommer att organisera en insamling till advokatkostnaderna. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!