”Låt medlemmarna rösta om avtalet”

2010-04-04 19:23:28
Fackligt aktiva medlemmar från flera klubbar inom IF Metalls avdelning i Södra Västerbotten rasar mot IF Me- talls Teknikavtal och kräver att medlemmarna ska få ta ställning i en medlemsomröstning. Nu har de också startat en namninsamling för kravet på internet (se Jobb­upproret.se).

Offensiv har talat med Kjell Berg-qvist, klubbordförande på Indexator i Vindeln, där 95 metallarbetare tillverkar hydraulmotorer för skogsmaskiner.
– Jag är väldigt besviken, och vi hade väntat oss annat.
Kjell Bergqvist berättar att en förhandlare han talat med sagt att målet varit att inte få en konflikt.
– Mitt mål är att nå kraven och se konflikten som ett verktyg. Bestämmer man sig i förväg för att inte ta konflikt blir resultatet därefter, slår han fast.
Enligt Kjell Bergqvist står förtroendevalda i flera av IF Metalls klubbar i Södra Västerbotten, som till ex- empel Indexator, Olofsfors, Ålö och Volvo Lastvagnar, bakom namninsamlingen.
Denna slår fast att avtalet på i stort sett varje punkt ”avviker kraftigt från våra förväntningar”. Kritiken gäller både avtalsperiodens längd, lönehöjningen, det förlängda krisavtalet och bemanningsfrågan. ”Kryphålet i LAS skulle täppas igen – nu accepteras kryphålet med vissa begränsningar”, är en central invändning.
Syftet med namninsamlingen är att öka trycket inför IF Metalls avtalsråd veckan efter påsk.
Enligt Kjell Bergqvist har också Dagens Arbete hört av sig inför ett reportage, där klubbordföranden Hans Andersson och IF Metalls klubb på Ålö är inbokad som första anhalt. Som Offensiv har berättat om tidigare tecknade klubben på Ålö för­ra året ett hygligt lokalt avtal i beman­ningsfrågan, som är betydligt starkare än IF Metalls.
– Avtalet är skit. Jag hörde en fackligt aktiv som tyckte att förbunds­ledningen skulle söka politisk asyl i Palestina om de misslyckades. Folk är rejält upprörda, säger Hans Andersson, som också är en av Jobbupprorets initiativtagare, till Dagens Arbete.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!