Lättläst och vitsig poesi av Granér

2017-09-27 21:01:51

foto: Ordfront förlag


Blixt från Oklar Himmel är en bok av Sara Granér som är på rim. Varje sida har tre olika bilder med en textrad bredvid som beskriver bilden. Hon använder en barnslig målarstil, men innehållet är en blandning av allvarliga ämnen och vardagliga föremål. Boken är hennes debut som poet och är en samling av hennes dagsverser från instagram.

Granér studerade vid Malmös serietecknarskola och det var under den tiden hon skissade fram sina underliga djurgestalter som är i centrum av de flesta av hennes bilder. Hon arbetar med kvantitet istället för kvalitet och bestämde sig för att rita en teckning varje dag oavsett om hon var inspirerad eller inte. Perspektivet i bilderna är inte alltid rätt och vissa kroppshållningar blir onaturliga, men det är just det som är charmigt med bilderna. Granér använder serieteckning som ett sätt att bearbeta tankar när det händer något jobbigt. Hon gör humor av trauma och gör of-ta serier om sådant som irriterar henne eller som orsakar olika slags besvär eller lidanden, till exempel det som arbetsmarknaden gör med människor och hur det framväxande prekariatet egentligen mår. Hon tycker om kontrasten mellan det privata vardagslivet blandat med ett större perspektiv. Granérs skämt blir mer tidlösa när hon angriper system än något en person gjort vid en viss tidpunkt. Hon tycker dessutom att det är mer intressant så.
Blixt från Oklar Himmel är Granérs åttonde bok som har släppts och sedan hennes första bok gjorde sin brakdebut 2008 har Granér blivit uppskattad för sin skarpa samhällssatir, med lika delar humor och politisk svärta.
Om Granér har det sagts att hon tecknar den politiska högerns psyke. Det är en teckning med texten ”ett svek” som visar hennes figurer som står franför en mur med taggtråd. De verkar vara medborgare som ignorerar att det finns en flyktningsfamilj i en båt på andra sidan muren. Detta hänvisar till flyktningkatastrofen i vårt land och världen runt omkring.
Boken är lättläst och en rolig samling av hennes enkla vitsiga poesi. ■

Titel: Blixt från Oklar Himmel
Författare & illustratör: Sara Granér
Förlag: Ordfront Förlag
Utgivningsdatum: 2017-09


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!