Lediga klämdagar och julklapp bara för pampar?

2011-12-30 19:38:06
I Haninge kommun har klämdagar under 40 år inneburit ledighet för de anställda, vilket har uppskattats stort. Nu vill kommunledningen avskaffa klämdagarna och även 12-dagar och 15-dagar, då man har fått sluta tidigare dagar före röd dag. Den moderata ledningen menar att denna förmån leder till problem med schemaläggning. Klämdagar, 12- och 15-dagar har fungerat i 40 år, lika länge som kommunen existerat. Att det helt plötsligt, efter 40 år, skulle innebära problem låter som en ogenomtänkt ursäkt.

Haninge kommun säger sig ha en vision om att vara ”Sveriges bästa kommunala arbetsgivare”, samtidigt som de kommunalanställda blir av med alla sina förmåner. En grupp fackligt anslutna inom Haninge kommun har gjort en undersökning som visar på att alla närliggande kommuner har kvar klämdagar, 12-dagar och 15-dagar, och även friskvårdstimmen. De skriver i ett öppet brev till kommunstyrelsen att Haninge Kommun gärna får visa väldigt konkreta exempel på vilka områden kommunen är en bättre arbetsgivare än sina grannkommuner, exempel som uppväger slopad friskvårdstimme, klämdagar och 12- och 15-dagar.
Detta kommer naturligtvis inte att ske, därför att kommun­styrelsen skulle, som fackförbunden uttrycker sig i brevet, behöva ”en retoriker av världsklass för att övertyga Haninge Kommuns anställda att man menar allvar med sin vision”.
Martina Mossberg (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att 12- och 15-dagarna utgör ett problem för Haningeborna, då många enligt henne uppmanas av till exempel dagispersonal att ta ledigt en halv dag från jobbet för att hämta sina barn tidigt. Samtidigt skär kommunstyrelsen ständigt ner på all verksamhet i Haninge, vilket leder till personalbrist och betydligt tyngre arbetsbörda hos personalen, istället för att anställa fler och ta in vikarier då det skulle behövas. Förmåner och ledighet ska tydligen bara vara till för politikerna, enligt Moderaterna.

Det har även varje år delats ut en julklapp till alla kommunalanställda, något som nu har avskaffats. Ändå delades det ut julklappar till alla som sitter i kommunfullmäktige under årets sista möte den 12 december. Flera gånger per år delas det ut presenter till politikerna, presenter som betalas genom skattemedel.
Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamöter är de enda i Haninge kommunfullmäktige som inte tar emot presenterna. Pengarna skulle istället kunna gå till omsorg, skola, höjda löner för de anställda, upprustning av de kommundelar som verkligen behöver det o s v. Allt detta menar kommunstyrelsen att det inte finns pengar till, samtidigt som skattepengar får finansiera deras presenter, politikerarvoden, konferenser, fika och dyra middagar.
Skulle politikerna tvingas leva på en arbetarlön, utan politikerförmåner, skulle pengarna räcka till allt det som är så mycket viktigare i samhället.

Louise Strömbäck är medlem i RS Jordbro.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!