Liberalerna – ett lönesänkarparti

2017-05-04 21:04:19


Jan Björklund (L) vill rea ut ungdomar och nyanlända.

Liberalerna vill skapa en ny låglönemarknad där ungdomar och nyanlända ska kunna utnyttjas för halva priset.
Enligt Jan Björklund (L) går det absolut att leva på 14 000 kronor i månaden före skatt.

Liberalernas partiledare Jan Björklund, som själv tjänar 120 000 kronor i månaden, vill lagstifta om lägre löner för nyanlända och ungdomar. Liberalerna föreslog i förra veckan att en ny form av jobb ska införas – lågavlönade så kallade ”nystartsjobb”. Månadslönen ska ligga så lågt som mellan 14 000 och 16 000 kronor i månaden och omfatta personer upp till 23 år, eller under de första fem åren efter det att en asylsökande har fått uppehållstillstånd. Inkomstskatten ska vara låg och arbetsgivaren ska slippa kollektivavtalade försäkringar eller arbetsgivaravgifter.
Det skulle innebära en halvering av lönekostnaden per anställd för arbetsgivaren, och Liberalerna menar att detta ska leda till att fler nyanlända ska komma ut på arbetsmarknaden.

Redan i fjol skrev Jan Björklund tillsammans med Anna Starbrink och Barbro Westerholm (L) i en debattartikel på DN Debatt att de vill återinföra vårdbiträden inom vård och omsorg.
Detta för att ”avlasta mer kvalificerade yrkesgrupper”, så att akademikerna, d v s läkare och sjuksköterskor, ska få tid till det de är utbildade för.Vårdbiträden är bara ännu en undergrupp i vårdhierarkin, som har fått göra samma arbetsuppgifter som undersköterskorna men med lägre lön då de saknar undersköterskeutbildning. Nu vill Liberalerna att de ska jobba för ännu mindre. Problemet inom vård och omsorg är inte arbetsfördelningen mellan olika yrkesgrupper, utan problemet är att för få anställda leder till en mycket hög arbetsbelastning.

Detta avhjälps om fler anställs, ja – men då ska de anställas på samma villkor som deras kollegor, med samma löner och rättigheter. Inga underbetalda ”startjobb” för 14 000 kronor vid heltid.
Liberalerna menar att två problem blir lösta genom deras idé, både personalbristen inom vård och omsorg som dessutom kommer att öka under kommande år, och så får nyanlända komma ut på den svenska arbetsmarknaden.
Två flugor i en smäll. Det som detta egentligen skulle leda till är en helt ny låglönemarknad där unga och invandrare ska kunna utnyttjas på arbetsmarknaden.
Det kommer i längden att leda till att lönerna sänks för alla arbetare då det blir konkurrens om jobben. Detta är ett sätt att ställa arbetare mot arbetare. För att locka folk till yrken som undersköterska och sjuksköterska bör man istället höja lönerna och erbjuda bättre villkor.
Anledningen till att det är svårt för unga och för nyanlända att få jobb är att det finns en sådan brist på arbeten att arbetsgivaren kan ställa höga krav och faktiskt diskriminera dessa två grupper.
Att ge dessa personer heltidsjobb med en deltidslön är ingen acceptabel lösning.
Alla ska ha samma rätt till ett heltidsjobb med en lön som går att leva på samt kollektivavtal.
Fler jobb kan och behöver skapas genom att fler anställs där det verkligen behövs, till exempel inom omsorgen, med höjda löner och kortare arbetsdagar. ■


Fastighets varslar om strejk från den 8 maj

Fastighets har varslat om strejk på avtalsområdet Almega Fastighetsarbetsgivarna. Varslet träder i kraft den 8 maj kl 06:00 och omfattar sju företag i Örnsköldsvik, Malmö, Norrköping, Västerås, Göteborg och Uppsala. Totalt tas 100 personer ut i strejk. Vidare varslar Fastighets om blockad mot övertids- och mertidsarbete, samt nyanställningar inom hela avtalsområdet, som omfattar fastighetsskötare i privata fastighetsbolag och i entreprenadföretag som arbetar med fastighetsskötsel. ■Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!