Lidl – antifacklig vinstmaskin

2006-07-28 16:01:07
Lågpriskedjan Lidl är ökänd för sin antifackliga hållning. I de svarta böcker om Lidl som det tyska fackförbundet ver.di publicerat finns en rad hårresande exempel på hur företaget satt i system att trakassera anställda som försökt bilda fackföreningar. Lidl är Europas snabbaste växande butikskedja.

Lidl finns numera i 24 länder, däribland Sverige. I Sverige har man tecknat kollektivavtal, men det är ett undantag.

Får inte organisera sig

I den nya, uppdaterade utgåvan av den svartbok som ver.di gav ut för ett par år sedan ges flera hårresande exempel på hur Lidl gör allt för att förhindra facklig organisering: lönerna pressas, arbetsmiljön sätts på undantag, personalen kontrolleras ända in på toaletterna. Fasta heltidsanställningar kan ingen räkna med, istället handlar det om deltid och inte minst om provanställningar.
I Tyskland avskedar företaget anställda som tar kontakt med facket.
I den tyska staden Calw lade man helt enkelt ned sin butik efter att personalen gått med i facket.
Bara på sju av Lidls 2 600 butiker eller lager i Tyskland finns fackliga ombud. ”Medvetet försöker Lidl skapa en känsla av rädsla och skräck på sina arbetsplatser”, är ver.dis slutsats.
Trots kollektivavtal i Sverige finns samma bossmentalitet och kontroll av anställda som i andra länder.
I de handelsanställdas tidning Handelsnytt nr 4 2006 vittnar de anställda vid Lidls distributionslager i Halmstad om en ”kontrollerad tillvaro, många kameror sitter uppsatta och man måste efterhand lära sig var man kan gå undan om man vill slippa deras vakande blick för en stund. Flera berättar att längden på ett toabesök ifrågasatts och att prata med arbetskamraterna är inte okej.”
Lidl grundades för 30 år sedan i tyska Neckarsulm av Dieter Schwarz, som idag är en av Tysklands rikaste. Dieter Schwarz hade 2004 en förmögenhet på tre miljarder euro (27 miljarder kronor).
Även om Lidl sedan två år tillbaka har en ny verkställande direktör är Schwarz (som betyder svart på tyska) fortfarande koncernens gudfader.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!