Livegenskap på Ryanair

2013-08-21 13:47:09
Yttrandefrihet kostar för mycket för det så kallade lågprisflyget Ryanair. 
I förra veckan avskedade Ryanair en pilot för att han i ett brittiskt tv-program kritiserat bolagets hållning i säkerhetsfrågor.

Ryanairs personalpolitik för tankarna tillbaka till de slavförhållanden som rådde på 1800-talets arbetsplatser. Bossvälde är bara förnamnet och merparten är bemanningsanställda. 
En före detta Ryanairanställd berättar för fackförbundet Unionens tidning Kollega att de själva fick betala utbildningen, som idag kostar 30 000 euro (270 000 kronor). 
– För den som stannade längre än ett år fanns det möjlighet att få tillbaka en del av utbildningskostnaden, problemet var dock att många faktiskt inte fick stanna så länge. Prövotiden var på ett år. Vissa sparkades när det bara var en vecka kvar.
Som anställd i bemanningsföretag fick han betala lite varje månad för sin uniform och han fick varken mat eller dryck ombord på planet. De anställda får också själva bekosta det flygplats-id som behövs på varje flygplats med pengar ur egen ficka, skriver Kollega.
Förutom grundlönen får kabinpersonalen 10 procent i provision på allt de säljer ombord, oavsett på vilken sträcka de jobbar.
– Det är väldigt orättvist för på kortare sträckor är det ingen som köper något och säljer du dåligt får du hotbrev, berättar den f d anställde.
Som bekant tar Ryanair överpriser på det som säljs ombord. Men den som inte säljer tillräckligt får sparken. 

Ryanairbossen Michael O’Leary har blivit stormrik på denna livegenskap. Hans filosofi är att packa in så många som möjligt och skita i allt annat. O’Leary gillar inte skatter men tar gärna emot statliga subventioner (skattepengar). Utpressning är hans signatur. När styret i belgiska Vallonien nyligen sa att Ryanair borde betala åtminstone lite skatt för alla plan som Ryanair landar på flygplatsen Charleroi (Bryssel Syd på ryanairska) svarade O’Leary med hot om omedelbart stopp för alla flygningar till Charleroi.
Åtta svenska kommuner betalar mångmiljonbelopp till Ryanair för att flygbolaget ska nyttja lokala flygplatser, – men sju av dem håller avtalen hemliga för skattebetalarna, har TV4 Nyheterna avslöjat. Ryanair är låglönebolaget som flyger högt på personalens och skattebetalarnas bekostnad.  

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!