LKAB vill sänka lönerna – trots vinst

2009-04-22 13:43:44
Måndag den 20 april ägde LKAB:s årsstämma rum. Delårsrapporten för första kvartalet 2009 visar på en kraftig nedgång, men företaget går fortfarande med vinst och 2008 var ett rekordår för LKAB med 10,3 miljarder kronor i vinst – cirka 2 miljoner kronor i vinst per anställd!

Men nu slår LKAB av på produk­tionstakten och vd Ola Johnsson sa vid årsstämman att han vill undvika uppsägningar till varje pris, men att detta ”inte går att utesluta”.
– Vi måste reducera våra kostnader med avsevärda belopp. Min förhoppning är att vi inte ska behöva säga upp personal och att vi kan hitta andra lösningar i förhandlingar med facken, sa vd Ola Johnsson till NSD den 21 april.
Företaget vill sänka gruvarbetarnas arbetstid och lön med 20 procent, enligt IF Metalls ”krisavtal”.
Johnsson sa att han kan tänka sig att sänka sin egen lön med 20 procent för att ”föregå med gott exempel”. Vd Ola Johnsson fick för 2008 (10 månader som vd, 2 som direktör) en grundlön på 2 874 000 kronor, 81 000 i ”övriga förmåner” och pensionskostnaderna uppgick till 1 826 000 kronor (enligt LKAB:s årsredovisning). För vd Johnsson är 20 procent kaffepengar.

– Vi kommer inte att gå med på lönesänkningar. Vi kommer i förhandlingar att peka på andra sätt att möta krisen, inte minst är det nödvändigt med stora utbildningsinsatser, säger Tomas Nilsson, ordförande för Gruvfyran, till NSD den 14 april.
Hans Fängvall, klubbordförande i Svappavaaragruvan och ordförande i IF Metalls avdelning i Malmfälten är av samma uppfattning.
– Vi säger blankt nej. Deras modell bygger på IF Metalls ramavtal, men vi vill inte ha det, sa han till Dagens Arbete den 17 april.
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!