LO backar för direktörerna

2007-11-28 14:34:24
”Bäckström ger facket en sista chans”. Så beskrev Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström de kommande samtalen med LO om ett nytt huvudavtal i en intervju nyligen. Att LO-ledningen nu kommer krypande till dessa ”samtal” är ännu ett svaghetstecken från fackföreningsrörelsens toppar. Först låga och långa löneavtal under högkonjunktur och högerregering, sedan förhandlingar med aggressiva arbetsgivare som vill begränsa strejkrätten och urholka anställningstryggheten.
Svenskt Näringsliv driver kampanj mot strejkrätten och allmänt mot fackföreningarna trots att antalet strejkdagar är mycket få. Med två strejkdagar per tusen anställda under åren 2000-2004 ligger Sverige bland de lägsta i Europa. Och årets avtalsrörelse såg en fjärdedel färre strejkdagar än förra avtalsrörelsen, år 2004, trots att det gällde fler löntagare den här gången.
För direktörerna handlar det om makt och vinster. Globalisering ska användas som ett argument för att försämra löntagarnas villkor. Därför backar Svenskt Näringsliv upp de företag som inte följer kollektivavtalen, som byggfirman vid skolbygget i Vaxholm och salladsbaren Wild n’ Fresh i Göteborg. Direktörerna vill förbjuda sympatiåtgärder och fackliga stridsåtgärder mot företag där facken saknar medlemmar.
Arbetsgivarna påstår också att årets löneavtal blev ”för höga”, trots att löneökningarna blir högst 40 miljarder kronor, att jämföra med aktieutdelningar på 200 miljarder och storföretagens bonusar på 100 miljarder kronor.
”Visserligen är strejkdagarna inte så många, men bara genom att varsla så sätts ett sådant tryck på arbetsgivarna att de backar”, sammanfattade Dagens Nyheter i en intervju med Urban Bäckström. Samma direktörer som annars hyllar den ”starkes rätt” vill nu ha hjälp med att försvaga ett fack som knappt använder sin styrka.
I somras nappade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin på Svenskt Näringslivs bete och öppnade för förhandlingar. Byggnads ordförande Hans Tilly hörde då till dem som varnade för att förhandla om strejkrätten. På demonstrationen mot regeringen den 18 september kritiserades LO-ledningen av Gruv 12:ans ordförande Harry Rantakyrö.
Därför säger LO-ledningen nu i sitt svar att man inte tänker förhandla om strejkrätten, ett svar som accepterats av Hans Tilly, men i samma andetag säger Erland Olausson, som ska leda LO:s delegation i förhandlingarna, att LO inte kan börja med att säga nej. Svenskt Näringsliv ”kan ha krav på ordningsreglerna, hur vi ska utnyttja på grundlagsenliga strejkrätt. Vi får väl lyssna på deras krav och synpunkter” (SvD den 27 november).
Jan-Peter Duker, vice vd på Svenskt Näringsliv, välkomnade LO:s svar och sade sig ha ”förståelse” för oron över strejkrätten, då den är grundlagsskyddad. ”Problemet är enligt Jan-Peter Duker sättet som en del fackförbund använder konflikträtten” (LO-Tidningen den 27 november). Så rätten skulle vara ok, om den inte används. Svenskt Näringsliv kommer att försöka få med LO-ledningen på en ”gemensam strävan att undvika konfliktåtgärder”, något som redan finns i Industriavtalet mellan fack och arbetsgivare inom industrin.
LO-toppen säger att det finns ett gemensamt intresse mellan arbetare och direktörer, där båda vill ha ”stabila villkor”. Arbetsgivarna har dock sedan länge visat att de eftersträvar en drastisk försämring av arbetarnas villkor. Tillsammans med regeringen vill Svenskt Näringsliv skapa en låglönemarknad. Fackföreningsrörelsen måste istället för samförstånd med angriparna rustas upp för kamp mot högerpolitik och kapitalistisk globalisering.
  • Försvara strejkrätten – utlys en protestdag på alla arbetsplatser, med demonstrationer på alla orter.
  • För demokratiska och kämpande fackföreningar, styrda av medlemmarna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!