LO i protest mot SD-rasismen

2012-12-15 02:36:05

foto: Anna Löfgren
Uppemot 400 personer deltog i LO-demonstrationen i Stockholm mot rasism den 8 december.

Lördagen den 8 december arrangerade LO för sjunde året i rad – tillsammans med bland annat Stiftelsen Expo, Ung Vänster och SSU – ett fackeltåg mot rasism och främlingsfientlighet. Uppemot 400 personer deltog i demonstrationen.

Vid samlingen på Södermalmstorg, Slussen, välkomnades man av röda banderoller samt talare från olika organisationer.
Johanna Granbom från Ung Vänster påpekade att varken segregeringen eller bristen på jobb och bostad ska skyllas på invandrare utan på kapitalisterna som skapar kriserna.
Amne Ali från SSU var nästa tala­re. Hon sade att folket måste ta ett aktivt ställningstagande mot rasism och gå ut på gatorna för att bekämpa den strukturella rasismen.
Efter talen tändes facklorna som  medfördes i det högljudda fackeltåget.

Väl på Medborgarplatsen höll Tobias Baudin, förste vice ­ordförande i LO, och Alexander Bengtsson från Stiftelsen Expo inspirerande tal.
Tobias Baudin talade om att rasismen ökar när samhällsklyftorna ökar och att nationalismen bara leder till ojämlikhet och främlingsfientlighet.
Alexander Bengtsson var sista talare innan demonstrationen avsluta­des. I sitt tal påminde han om att vi människor klarar av att leva tillsammans – att hålla ihop är ingen utopi utan ett måste för att krossa rasiststrukturen, vilket bygger på utpekar­retorik och intolerans.
– Rasism får fäste om vi låser oss till etnicitet, religion och sexualitet, människor är mycket mer än så.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) deltog under banderollen ”Stoppa SD-rasisterna” och ”Sänk rasismen” och hade en bra avdelning med livliga talkörer.

Röster från demonstrationen:

Manne Fränden 16:
– Vi avskyr rasism! Människor ska inte behöva utsättas för det.
– Vi vet att SD har sina rötter i svenska naziströrelser på 90-talet. Vi har sett bilder på SDU:are från 90-talet marschera bland nazister.

Dali Takashi, 41:
– Man måste bekämpa intoleransen!

Kristina 22:
– Det är jätteviktigt att ta kamp när främlingsfientliga får makt.
– Det är otroligt att opinionsmät­ningarna inte har gått ner hos SD. Det visar väl lite vad det är för folk som röstar på dem.
Enzo Costa

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!